Advieslijn 03 808 22 99

Oorlog in Oekraïne: mensen met een handicap in gevaar

Geschreven op ma 7 maart, 2022 door Lore Van Welden in de categorie Opinie

Oorlog in Oekraïne: mensen met een handicap in gevaar

Net als ENIL (European Network on Independent Living) maakt Onafhankelijk Leven zich grote zorgen over de situatie van mensen met een handicap tijdens de verwoestende oorlog in Oekraïne. We zijn bezorgd over het lot van de tienduizenden kinderen en volwassen met een handicap die in Oekraïne wonen en we vrezen dat het geweld het aantal mensen met een handicap zal doen toenemen. 

Gerichte inspannigen nodig voor mensen met handicap

ENIL roept de Europese Unie en andere landen op om bij de hulpverlening aan de Oekraïense bevolking mensen met een handicap niet over het hoofd te zien. Onafhankelijk Leven steunt deze oproep.

“Er is behoefte aan adequate ondersteuning, toegankelijke accommodatie, vervoer, technische hulpmiddelen, levensmiddelen en toegang tot gezondheidszorg en medicijnen. Daarnaast moeten alle mensen met een handicap worden geïnformeerd over hoe ze veilig kunnen blijven en geëvacueerd kunnen worden uit ontoegankelijke gebouwen en huizen. Landen die vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen, moeten zorgen voor persoonlijke assistentie, toegankelijke informatie en andere  ondersteuning en diensten voor mensen met een handicap. Betrokkenheid en inspraak van mensen met een handicap bij dit proces is cruciaal om alle noden te identificeren en ervoor te zorgen dat passende maatregelen worden genomen”, zegt ENIL.

VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap moet nageleefd worden

In het verleden heeft ENIL haar bezorgdheid geuit over de situatie van mensen met een handicap in instellingen in Oekraïne, met name die van duizenden kinderen in instellingen en internaten, en mensen in psychiatrische instellingen. Er is op dit moment geen duidelijkheid over hun situatie. Er is een groot risico dat deze mensen in de steek worden gelaten, blootgesteld worden aan misbruik, verwaarlozing en andere mensenrechtenschendingen, of worden achtergelaten om te sterven.

ENIL, haar jongerennetwerk en Onafhankelijk Leven roepen opnieuw op om het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap na te leven, met inbegrip van artikel 11 over risicosituaties en humanitaire noodsituaties. Het verdrag zegt onder meer dat iedereen recht heeft op veiligheid en onderdak tijdens oorlog en crisis. Iedereen heeft het recht op een volwaardige plek in de samenleving en het recht om niet achtergelaten of in de steek gelaten te worden.

Steun mensen met een handicap

Midden in het conflict probeert de Oekraïense organisatie 'Fight for Right’ toegankelijke opvang, evacuaties en hulpdiensten te coördineren. Ze hebben een noodnummer voor mensen met een handicap en helpen mensen met een handicap die op de vlucht moeten slaan. Financiële schenkingen gaan rechtstreeks naar deze organisatie zodat ze snel kunnen reageren op noodgevallen in Oekraïne.

Doneer hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord