Advieslijn 03 808 22 99

Ook na corona blijven wij applaudisseren

Geschreven op wo 13 mei, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Ook na corona blijven wij applaudisseren

Het zijn onzekere en moeilijke tijden vandaag. Voor iedereen. De lockdown begint te wegen. En nog meer voor mensen met een handicap, die zorg en ondersteuning nodig hebben.

Vandaag zitten veel van hen nog thuis in quarantaine. Soms met hulp. Soms zonder. Veel ouders stonden voor de hartverscheurende keuze: laat ik mijn kind nog enkele weken in de voorziening, of sta ik thuis verder alleen in voor de zorg. Sommigen kijken reikhalzend uit naar wat ondersteuning van de voorziening waar ze nu geen beroep kunnen op doen. De minste hulp, belangstelling of aanmoediging is voor veel mensen meer dan welkom. Misschien kan binnenkort een bezoek. Of kan er meer hulp aan huis komen. De situatie vandaag vraagt zoveel flexibiliteit en moed. Van mensen met een handicap, maar ook van hun zorgverleners.

Solidariteit

Daarom maakt solidariteit het verschil. En niet alleen vandaag. Al meer dan 30 jaar ijvert Onafhankelijk Leven, samen met al onze leden en heel onze achterban, voor meer rechten voor mensen met een handicap. Zodat ze een zo gewoon en zo zelfstandig mogelijk leven kunnen hebben. Het maakt niet uit waar, hoe en wie mensen met een handicap daarvoor de nodige zorg, assistentie of ondersteuning geeft. Proficiat aan iedereen die daarin betrokken is. Jij zelf als persoon met een handicap, jouw naasten, jouw assistenten of zorgverleners. Terecht verdienen jullie meer dan applaus.

Wat na corona?

En wat zal er gebeuren na deze crisis? Als de economische gevolgen duidelijk worden? Gaan mensen met een handicap dan helemaal aan hun lot worden overgelaten? Onafhankelijk Leven blijft aan hun zijde staan. We staan voortdurend in contact met hen en met de overheid. Want mensen met een handicap zijn nu bijzonder kwetsbaar. We roepen ook de samenleving op om solidair te zijn. Mensen met een handicap hebben nu nog meer nood aan steun en warmte dan anders. Gelukkig zien we ook tal van mooie initiatieven ontstaan.

Wie op wachtlijst staat zit al veel langer in een crisis

Wij doen er alles aan om als organisatie het verschil te blijven maken. Ook nu zetten wij onze strijd onverminderd verder. Want mensen met een handicap zijn dubbel getroffen. Zij moeten sowieso al een dagelijkse strijd leveren voor een plek in onze samenleving. Al voor de Coronacrisis kregen velen onder hen, 20.000 om precies te zijn, geen of onvoldoende ondersteuning van de overheid. Hun toekomstperspectief was al slecht. Mensen zie het zonder gepaste zorg en ondersteuning moeten stellen, zaten al in een soort quarantaine. In een beperkt leven.

Maar volgende jaren nieuwe besparingen doorvoeren in zorg en welzijn? Dat zal geen enkele minister durven. De helden van de zorgsector zijn vandaag en morgen onaantastbaar.” zegt Koenraad Depauw, onze ex-directeur in Sociaal.net. Onafhankelijk Leven draagt deze boodschap verder uit. “Weg met de wachtlijsten, voor een massale investering in de zorg. Nu hebben leiders in de zorgsector nog hun handen vol om de crisis te managen. Morgen wacht hen een unieke kans. Maak zorg en welzijn sterker.”

Want de wachtlijsten zijn ook een crisis, ook nog na corona, minstens in 20.000 gezinnen. Ga ervoor, beste politici en de bevolking zal u inderdaad dankbaar zijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord