Advieslijn 03 808 22 99

Ook gebruikers van voorzieningen moet kunnen kiezen

Geschreven op do 13 oktober, 2016 door Jeroen De Weerdt in de categorie Nieuws

Ook gebruikers van voorzieningen moet kunnen kiezen

Alle meerderjarigen die gebruik maken van een voorziening en op 1 januari 2017 in aanmerking komen voor een persoonsvolgend budget, moeten een nieuwe overeenkomst met de voorziening opmaken. De controles op de inschalingen door de voorzieningen zijn nog bezig. Eens deze afgerond zijn moeten de resultaten daarvan nog verwerkt worden door het VAPH. Daardoor ontvangen de gebruikers van voorzieningen later dan verwacht een brief van het VAPH met hun persoonsvolgend budget.

Op die brief staat vermeld wat het zorggebonden budget is, uitgedrukt in cash en punten. Deze brief mogen gebruikers van voorzieningen ten vroegste verwachten in november. Voorzieningen hebben niet genoeg tijd om alle overeenkomsten om te zetten tegen 1 januari 2017, zoals gepland.

Nieuwe overeenkomst uitgesteld tot 31 maart 2017
De voorzieningen vroegen om uitstel en hebben dat gekregen. Ze krijgen tot 31 maart 2017 de tijd om de huidige overeenkomsten om te zetten in voucher-overeenkomsten. Dat staat zo in een omzendbrief van het VAPH aan de voorzieningen. De voorzieningen gaan er vanuit dat gebruikers hun huidige zorg en ondersteuning continueren. Ook het VAPH gaat daarvan uit. Maar dat geeft ook gebruikers van voorzieningen meer tijd om na te denken hoe ze hun budget verder willen inzetten vanaf 1 april 2017.

Goed en slecht nieuws
Met de nieuwe “voucher overeenkomsten” kunnen gebruikers  de huidige ondersteuning continueren en wordt de huidige overeenkomst omgezet in PVB termen. Dit is goed nieuws voor gebruikers die hun zorg en ondersteuning zoals ze die in 2015-2016 organiseerden gewoon willen verder zetten. Maar dat is slecht nieuws voor gebruikers van voorzieningen omdat ze de eerste maanden van 2017 moeilijk andere keuzes  kunnen maken indien ze dat zelf willen. Gebruikers die hun zorg en ondersteuning willen bijsturen, stoppen of wensen over te gaan naar besteding in cash dienen hun vernieuwde overeenkomst op te zeggen, waarbij de contractuele opzegtermijnen gelden. Die is nu 3 maanden.

Wanneer opzeggen?
Onafhankelijk Leven vzw wil dat zoals de PAB budgethouders ook gebruikers van voorzieningen nog in 2017 andere keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld een deel omzetten in cash, het vrij besteedbaar bedrag opnemen of bijstand door een bijstandsorganisatie  inkopen.Het heeft geen zin om je  huidige overeenkomst nu al op te zeggen indien je in 2017 andere keuzes wil maken. Je wacht best je nieuwe PVB overeenkomst af. 

Modelovereenkomst Onafhankelijk Leven vzw
Onafhankelijk Leven vzw werkt hard aan een nieuw model van overeenkomst met de voorzieningen. De regels waaraan deze moet voldoen, worden op dit moment ook op het VAPH besproken. We hopen dat hierover tegen december duidelijkheid is, zodat we budgethouders  goed kunnen bijstaan bij het sluiten van overeenkomsten met voorzieningen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord