Advieslijn 03 808 22 99

De Lijn gaat overstag na actie ambassadeurs

Geschreven op do 23 augustus, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Acties

De Lijn gaat overstag na actie ambassadeurs

Na de actie van onze ambassadeurs in Antwerpen beslist De Lijn om niet slechts 5 maar meteen 70 buslijnen in Vlaanderen helemaal open te stellen aan rolstoelgebruikers. En dat zonder reserveren.

Vrijdag 24 augustus voerden een aantal van onze ambassadeurs actie aan de bushaltes van het station Berchem. Hun eis: De Lijn moet de reservatieplicht voor bus- en tramritjes publiekelijk afschaffen. Want nog altijd moeten rolstoelgebruikers élke busrit 24 uur op voorhand reserveren. Nochtans zijn in Vlaanderen 90% van alle bussen en 50% van alle trams rolstoeltoegankelijk. De reservatieregel is dus totaal onnodig. Na jaren worstelen met dit afschrikmiddel zetten deze rolstoelgebruikers een charmeoffensief in: een bloem voor élke topchauffeur die een rolstoelgebruiker zonder reservatie de bus op laat.

Reservatieplicht = onnodige regel

De Lijn heeft de laatste jaren een enorme inhaalbeweging gemaakt. Toch zie je bijna nooit rolstoelgebruikers op de bus of tram. En dat is het gevolg van een totaal onnodige regel: je moet elk ritje reserveren. Ook al zijn bijna alle bussen en de helft van alle trams toegankelijk.

Voor de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven vzw is het eenvoudig. Weg reservatieplicht! En wel meteen, niet na nog jaren aanmodderen met proefprojecten. De enige regel moet zijn: vrije rolstoelplaats + rolstoeltoegankelijke bus/tram = de chauffeur helpt rolstoelgebruikers opstappen. Gedaan met doorrijden, nee-knikken, fronsen of berispen. Een busritje mag toch geen oefening in assertiviteit zijn?

Mezelf moed inspreken voor ik de bus neem

Als ik de bus zie komen moet ik mezelf echt moed inspreken om het gefrons van de chauffeur te kunnen trotseren. Elke keer opnieuw! zegt Cor Van Damme, ambassadeur van Onafhankelijk Leven vzw. Resultaat: de meeste rolstoelgebruikers blijven thuis. Heel frustrerend! Vooral omdat reserveren eigenlijk niets verandert voor de chauffeur. Hij/zij moet net hetzelfde doen, met of zonder reservatie.

Tijd voor actie

Het was tijd voor actie dus! We bliezen verzamelen aan de bushaltes aan station Berchem en gaven elke chauffeur die ons zonder morren en zonder reservatie hielp opstappen een bloemetje en een bedankingskaartje.

We zijn er nog niet natuurlijk. We doen verder tot de reservatieplicht wordt afgeschaft op elke lijn in Vlaanderen. Daarom hopen we dat rolstoelgebruikers in heel Vlaanderen dit initiatief verderzetten de komende maanden. Bedankingskaartje kan iedereen gratis verkrijgen via cor@onafhankelijkleven.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord