Advieslijn 03 808 22 99

Onbelast bijklussen in 2021: wat weten we?

Geschreven op ma 4 januari, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Onbelast bijklussen in 2021: wat weten we?

In april 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof de Bijkluswet. Daardoor is het vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om  je assistent te vergoeden via het systeem van onbelast bijklussen. Wat kan er dan wel in 2021?

Heel wat budgethouders kozen er voor om hun persoonlijk assistent te vergoeden via onbelast bijklussen. Zo kon je een assistent een vergoeding geven tot 6.390 euro per jaar, onbelast. De Bijkluswet bepaalt de regels van dit systeem, maar deze Bijkluswet is door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Daardoor zullen de regels vanaf 1 januari 2021 wijzigen.

Wat kan er dan wel vanaf 2021?

In 2018 werd de Bijkluswet van kracht. Die wet is nu vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Dat betekent dat de nieuwe regels sinds 2018 niet langer gelden.

In België bestond ook al wetgeving rond deeleconomie sinds 2016. Die wet is niet door het Grondwettelijk Hof vernietigd, dus de regels voor de deeleconomie zijn wel nog steeds geldig.

Dat betekent dat het mogelijk blijft om een persoonlijk assistent te vergoeden via een deeleconomieplatformen zoals Helpper en Trixxo. Toch een beetje goed nieuws dus.

Meer informatie over het systeem van bijklussen via een deeleconomieplatform vind je hier.

Deeleconomieplatformen blijven bestaan

Als budgethouder zal je kunnen blijven samenwerken met deeleconomieplatformen zoals Helpper, Trixxo en Ringtwice. Maar de regels veranderen wel.

Wat verandert er?

  • In 2021 zal het niet meer onbelast zijn voor de bijklusser. Het deeleconomieplatform houdt 10,7% belastingen in op de inkomsten en de kosten die het platform aanrekent aan de budgethouder.  
    Voorbeeld: je geeft bijklusser 7 euro per uur, het deeleconomieplatform rekent 2 euro per uur aan administratiekosten. Er wordt 10,7% belasting berekend op de 9 euro. De bijklusser krijgt netto 6,04 euro.
    De belasting wordt automatisch ingehouden door het deeleconomieplatform. De bijklusser ontvangt een fiscale fiche van het deeleconomieplatform om bij te houden bij de aangifte van de personenbelasting.
  • Het jaarlijks plafond bedraagt 6.540 euro per bijklusser. Dit is niet het netto bedrag dat de bijklusser effectief zal verdienen, de belastingen en kosten van het platform worden ook meegeteld. 
  • Wie in 2020 het jaarbedrag heeft overschreden als bijklusser, kan in 2021 geen gebruik maken van het voordelig belastingspercentage van 10,7%. Maar worden de inkomsten via deeleconomie belast als een beroepsinkomen, wat dus een heel stuk hoger wordt belast. 
  • Het burger-aan-burger-systeem bestaat niet meer. Het VAPH geeft de geregistreerde overeenkomsten van burger tot burger als einddatum 31 december 2020. Je hebt tijd tot 1 april 2021 om de laatste kosten van 2020 in te geven. Vanaf januari stap je over naar het systeem via een deeleconomieplatform zoals Helpper of Trixxo Exxtra

We volgen het voor jou op

Onafhankelijk Leven weet dat heel wat budgethouders gebruik maken van deze regeling om hun assistentie te organiseren. Ook Helpper en Trixxo lieten ons weten dat zij deze veranderingen opvolgen.

Met dit artikel hopen we jullie gerust te stellen. Je zal ook in 2021 een beroep kunnen blijven doen op bijklussers via een deeleconomieplatform. Als er nog wijzigingen komen tegen 2021, lees je het hier op onze website.

Hulp nodig?

Met al je vragen kan je terecht bij de Advieslijn. Wij helpen je graag.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord