Advieslijn 03 808 22 99

Onbelast bijklussen in 2021: wat weten we?

Geschreven op do 17 september, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Nieuws

Onbelast bijklussen in 2021: wat weten we?

In april 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof de Bijkluswet. Daardoor is het vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om  je assistent te vergoeden via het systeem van onbelast bijklussen. Wat kan er dan wel in 2021?

Heel wat budgethouders kiezen er vandaag voor om hun persoonlijk assistent te vergoeden via onbelast bijklussen. Zo kan je een assistent een vergoeding geven tot 6.340 euro per jaar. De Bijkluswet bepaalt de regels van dit systeem, maar deze Bijkluswet is door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Daardoor zullen de regels vanaf 1 januari 2021 wijzigen.

Wat kan er dan wel in 2021?

In 2018 werd de Bijkluswet van kracht. Die wet is nu vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Dat betekent dat de nieuwe regels sinds 2018 niet langer gelden.

In België bestond ook al wetgeving rond deeleconomie sinds 2016. Die wet is niet door het Grondwettelijk Hof vernietigd, dus de regels voor de deeleconomie zijn wel nog steeds geldig.

Dat betekent dat het mogelijk blijft om een persoonlijk assistent te vergoeden via een deeleconomieplatformen zoals Helpper en Trixxo. Toch een beetje goed nieuws dus.

Deeleconomieplatformen blijven bestaan

Als budgethouder zal je kunnen blijven samenwerken met deeleconomieplatformen zoals Helpper en Trixxo. Maar de regels veranderen wel.

Wat verandert er?

  • In 2021 zal het niet meer onbelast zijn voor de bijklusser. Het deeleconomieplatform houdt 10% belastingen in op de inkomsten uit de deeleconomie.
  • Het jaarlijks plafond dat de bijklusser mag verdienen wordt vermoedelijk opnieuw 5.390€ per jaar. Dit was het maximumbedrag uit de wet van 2016.
  • Het burger-aan-burger-systeem zal niet meer kunnen zoals het nu bestaat, ook al is dat nog niet helemaal duidelijk of het volledig zal worden afgeschaft.
    Als naar de oude regels wordt teruggegrepen, dan betekent dat dat een persoonlijk assistent de inkomsten als occasionele inkomsten moet aangeven die tegen 33% worden belast of dat je de inkomsten als beroepsinkomsten moet aangeven. In dat laatste geval past de fiscus het tarief toe dat voor je hoogste inkomensschijf geldt (de marginale aanslagvoet).

We volgen het voor jou op

Onafhankelijk Leven weet dat heel wat budgethouders gebruik maken van deze regeling om hun assistentie te organiseren. Ook Helpper en Trixxo lieten ons weten dat zij deze veranderingen opvolgen.

Met dit artikel hopen we jullie gerust te stellen. Je zal ook in 2021 een beroep kunnen blijven doen op bijklussers via een deeleconomieplatform. Als er nog wijzigingen komen tegen 2021, lees je het hier op onze website.

Hulp nodig?

Werkt jouw assistent momenteel via het systeem van burger tot burger en wil je overschakelen naar het deeleconomie-systeem? Dan kan het nuttig zijn om een coach in te schakelen. Zo ben je zeker dat er niets over het hoofd wordt gezien.
Met al je vragen kan je ook terecht bij de Advieslijn. Wij helpen je graag.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord