Advieslijn 03 808 22 99

Onafhankelijk Leven ondersteunt brede actie voor betere regels rond bewindvoering

Geschreven op wo 6 januari, 2016 door Cor Van Damme in de categorie Nieuws

Onafhankelijk Leven ondersteunt brede actie voor betere regels rond bewindvoering

Onafhankelijk Leven stuurt samen met tientallen andere organisaties een open brief om de wantoestanden aan te kaarten die een gevolg zijn van de nieuwe wetgeving rond bewindvoering.

Op deze Driekoningendag 6 januari 2016 verzenden tientallen organisaties en federaties uit de zorgsector een open brief aan de Vlaamse magistratuur, de Hoge Raad voor de Justitie, en de minister van Justitie. In deze open brief wordt de toepassing van de nieuwe wet rond ‘Bewindvoering’ aan de kaak gesteld. Dit moet anders! 

De wet van 17 maart 2013 die de regels rond bewindvoering fundamenteel hervormde, kondigde in haar titel niet toevallig een nieuwe beschermingsstatus aan “die strookt met de menselijke waardigheid”.

Die nieuwe visie was het resultaat van lange jaren wetgevend werk over alle partijgrenzen heen, en overleg met alle actoren uit de juridische, medische en sociale sector.

De wetgever had de uitgesproken bedoeling de juridische onbekwaamheid slechts subsidiair en proportioneel toe te passen via ‘maatwerk’ en uitdrukkelijk bij voorkeur familiale bewindvoerders aan te stellen.

Sinds de inwerkingtreding van de wet per 1 september 2014 ontvangt Onafhankelijk Leven, en bij uitbreiding de hele Vlaamse zorgsector, echter steeds vaker ernstige alarmsignalen over wantoestanden in deze context.

In een aantal gevallen zien we dingen gebeuren die tot een feitelijke achteruitgang van het statuut van kwetsbare personen leiden. De wet zelf stelt een evaluatie voor in het jaar 2022, dit moet echter veel eerder doorgaan!

De brief (4 pagina’) wordt vergezeld door een bijlage van 20 pagina’s (p. 7- 26) waarin de betrokken organisaties een aantal geanonimiseerde cases voorleggen, waarvan zij de aanpak, gepastheid, maar soms ook de wettigheid in vraag stellen.

Deze actie wordt gecoördineerd door ere-vrederechter Jan Nolf. Deze man heeft schitterend werk geleverd en hiervoor zijn we hem erg dankbaar. Op zijn blog geeft hij in onnavolgbare bewoordingen verdere toelichting.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord