Advieslijn 03 808 22 99

(Nog) geen applaus voor mensen op de wachtlijst?

Geschreven op vr 27 november, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

(Nog) geen applaus voor mensen op de wachtlijst?

Deze week wakkerde bij ons terug een klein vlammetje van hoop aan. De Vlaamse regering en minister Beke onderhandelden met de vakbonden en werkgevers van de sociale sector over een nieuw akkoord. Minister Beke kondigde lang daarvoor al aan dat de focus niet alleen zou liggen op betere arbeidsvoorwaarden, maar ook op “uitbreiding van de capaciteit”. Komt er dus eindelijk extra geld voor mensen op de wachtlijst?

Naar aanleiding van de Septemberverklaring  (nu meer dan 2 maanden geleden) kondigde de minister-president een versnelling aan: de 230 miljoen die deze regering de komende jaren nog ging uitgeven aan de wachtlijsten, wordt ingezet vanaf 2021. Wow, dat was pas een echte mindtwister. We stuurden minister Beke prompt een aantal vragen hierbij en keken uit naar zijn antwoorden. 

  • Gaat men al dat geld werkelijk in één jaar uitgeven? 
  • En wat de jaren daarna? 
  • Met welk geld gaat men dan vanaf 2022 nog automatische toekenningen doen? 
  • Hoe gaat dat geld verdeeld worden? 
  • Hoeveel geld gaat naar de minderjarigen? Hoeveel naar de meerderjarigen? 

En nog een reeks andere vragen.

De minister antwoordde dat hij daarover een advies verwacht van het Raadgevend Comité van het VAPH. Het is een “kans om mee na te denken over welke veranderingen we doorvoeren binnen het systeem van de persoonsvolgende financiering….” 

Hoe ziet men dat dan? Gaan we alle mensen die een budget hebben, vragen om een deel daarvan af te staan en het te delen met andere mensen die nog geen budget hebben? En zo iedereen gelukkig maken? Veel stof tot discussie binnen het Raadgevend Comité.

Sedert de ophefmakende Pano-reportage van Goedele Devroy, waar veel mensen oprecht vaststelden welk onrecht Vlaanderen haar meest kwetsbare mensen aandoet, staan wij helaas niet veel verder. 

Neen, sorry, wij weten niets meer dan wat je hierboven al kan lezen. 

Ondanks alle campagnes #ikwachtmee die wij al organiseerden om onze Vlaamse politiek verantwoordelijken te doen inzien dat de wachtlijsten Vlaanderen onwaardig zijn. 

Ondertussen wordt in het Vlaams parlement gedebatteerd over de begroting van volgend jaar. Dus ook over het geld  dat volgend jaar wordt ingezet voor mensen met een handicap. De kloof is nog nooit zo groot geweest tussen zij die politiek beslissen en zij  die zich dag in dag uit inzetten voor mensen met een handicap. Ik heb het over de wachtlijst.

Niet over corona. Niet over betere arbeidsvoorwaarden.

En ja, gelukkig zijn er ook parlementsleden die hun collega’s oproepen om over de partijgrenzen heen eens ten gronde een plan uit te werken.

Stilte kan deugd doen. Soms zoeken wij die ook echt op. 

Maar stilte kan ook bedreigend zijn. Stilte voor de storm?

Allerlei hervormingen en besparingen op komst? 

Stilte die goed nieuws voorafgaat? Ja dat kan ook.

Men is er ongetwijfeld mee bezig. 

Maar we hebben nood aan een concreet en helder plan. We roepen de Vlaamse Regering op om dit plan uit te werken, in dialoog met de hele sector. Wij staan klaar.

“CD&V doet wat het belooft: waardering voor de zorgsector in het ganse land omzetten in daden en centen.  Wouter Beke zorgde voor een structurele herwaardering van de Vlaamse zorgsector met meer personeel, meer loon en extra ondersteuning.” Er waait een vriendelijke wind door deze sector. Werknemers en werkgevers zij blij met de waardering die ze nu krijgen. En ook verdienen, dat vinden wij ook.

Maar tot nu tasten de mensen op de wachtlijst nog in het duister. Wat gaat er nu gebeuren? Hoe moeten we dat gegooi met cijfers over “nooit geziene investeringen” nu begrijpen? Wellicht gaat het gewoon om de versnelde uitvoering van wat al in het regeerakkoord stond in 2019. Niets meer. Niets minder.

  • Geen extra budget om de wachtlijsten weg te werken.
  • Geen applaus voor de mantelzorgers die in deze coronatijden dag en nacht klaar blijven staan voor mensen op de wachtlijst.
  • Geen applaus voor de mensen op de wachtlijst zelf.

Mensen vragen om een perspectief. Een helder plan van aanpak. Wie krijgt een budget? Wanneer krijg ik dat budget? Gewoon duidelijkheid.

Het is goed dat het personeel van de zorgsector krijgt waar ze recht op heeft. Maar mensen met een handicap mogen niet in de kou blijven staan.

Daarom nogmaals, dit is wat wij willen:

  • Zorg ervoor dat er altijd genoeg geld is voor de automatische toekenningen (zoals spoedprocedures, noodsituaties,…). 
  • Werk de huidige PAB wachtlijst weg tegen 2024. (ongeveer 1.500 gezinnen). Daarvoor is extra geld nodig. 
  • Geef iedereen in prioriteitengroep 1 het PVB waar ze recht op hebben. Nu gaat het over ca 1.800 mensen. Hiervoor is ook extra geld nodig. Maak er ook een wet van dat iedereen die theoretisch  dringend een budget nodig heeft, dit ook binnen een redelijke termijn krijgt.
  • Geef ook aan de  mensen in prioriteitengroep 2 het budget waar ze recht op hebben (nu gaat dit over zo'n 2.800 mensen). Dit kan betaald worden met het geld dat jaarlijks vrijkomt door budgetten die terug vrij komen (na stopzetting, overlijdens)
  • Ga na welke nu de noden zijn voor zorg en ondersteuning van de mensen die nu in prioriteitengroep 3 staan. Dat gaat nu over zo'n 11.500 mensen.

En ja, we staan open voor elke samenwerking als die er maar voor zorgt dat mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. ♥

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord