Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe Vlaamse regering nog erg vaag voor de wachtlijsten

Geschreven op ma 30 september, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Nieuwe Vlaamse regering nog erg vaag voor de wachtlijsten

De nieuwe minister-president van de Vlaamse regering, Jan Jambon, stelde gisteren tijdens een persconferentie zijn regeerakkoord voor. We hebben daar met veel aandacht naar geluisterd omdat we erg uitkijken naar zijn actieplan om de wachtlijsten voor mensen met een handicap terug te dringen. Dat stond zo in de startnota van Bart De Wever. Vandaag blijkt uit cijfers van Belga dat het slechts over 270 miljoen euro zou gaan.

UPDATE: De nieuwe Vlaamse Regering zou 270 miljoen euro vrijmaken voor de wachtlijst voor mensen met een handicap. Een druppel op een hete plaat. Lees hier onze reactie.

Jan Jambon, de nieuwe minister-president, bleef op de persconferentie  erg vaag over wat de volgende regering nu aan die wachtlijsten gaat doen. “Wie hulp nodig heeft, zullen we in Vlaanderen nooit in de steek laten”, zei Jan Jambon. Hij zei ook “We willen dat het geld naar de mensen zelf gaat en niet naar structuren.” Maar daarmee moeten wij het voorlopig doen.

20.000 mensen met een handicap wachten op een budget. Om die wachtlijst volledig weg te werken, is 1,6 miljard nodig. Onafhankelijk Leven lanceerde samen met andere organisaties de succesvolle campagne #ikwachtmee.

Als het maar over 270mio gaat, dan krijgt misschien 1 op 4 mensen die nu op de wachtlijst staan een budget. En de wachtlijsten zal ondertussen verder blijven aangroeien. Dit kan toch niet waar zijn?

Onafhankelijk Leven zal de tekst van het nieuwe regeerakkoord de komende dagen grondig lezen. Daarin moet duidelijk staan hoeveel geld deze nieuwe regering over heeft voor mensen met een handicap. Maar ook naar wie dat geld dan moet gaan. Krijgen gezinnen met kinderen die een eigen budget willen voorrang? Of enkel de meest dringende vragen? En komt er meer zekerheid dat mensen met een handicap ook echt een eigen budget krijgen als ze dat aanvragen?

Afhankelijk van wat we in het regeerakkoord lezen, schieten we in actie. Als de onderhandelaars hun huiswerk niet goed deden, trekken we aan de alarmbel. Wie ook de nieuwe minister van Welzijn wordt, wij komen eraan!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord