Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe regels voor je persoonlijke bijdrage aan het MFC

Geschreven op ma 24 oktober, 2022 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Nieuwe regels voor je persoonlijke bijdrage aan het MFC

Doe je beroep op een multifunctioneel centrum (MFC)? Je combineert bijvoorbeeld je PAB met dagopvang in een MFC? Dan betaal je maandelijks met eigen middelen een persoonlijke bijdrage aan het MFC. Ben je tussen 18 en 21 jaar oud en krijg je een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of integratietegemoetkoming (IT)? Dan wordt je persoonlijke bijdrage vanaf 1 februari 2023 op een andere manier berekend.

Wat is de persoonlijke bijdrage?

Doe je beroep op een MFC? Dan betaal je maandelijks een bedrag aan dat MFC. Dat bedrag is de persoonlijke bijdrage.

De persoonlijke bijdrage kan je niet met je budget betalen, enkel met eigen middelen.

Hoeveel persoonlijke bijdrage je maximum betaalt, is afhankelijk van je leeftijd en de soort ondersteuning die je krijgt in het MFC. De maximumbedragen vind je terug op de website van het VAPH.

Hoe werd de bijdrage tot nu toe berekend?

Je persoonlijke bijdrage werd berekend op basis van het Groeipakket. De samenstelling van het Groeipakket is voor elk gezin anders. Zo bevat elk Groeipakket een basisbedrag, al dan niet aangevuld met een leeftijdstoeslag en een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.

Sinds 2020 kan je als jongere vanaf 18 jaar een IVT en IT aanvragen. Vóór 2020 kon dat pas vanaf 21 jaar. Een IVT en IT kan je niet combineren met de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Van zodra je een IVT en IT hebt, wordt je Groeipakket dus niet langer aangevuld met de zorgtoeslag. En als het bedrag van je Groeipakket daalt, dan daalt ook je persoonlijke bijdrage aan het MFC. Terwijl je eigenlijk wél een extra tegemoetkoming ontvangt.

Kortom: Die regeling zorgde voor een ongelijkheid in de bijdrage tussen jongeren tussen 18 en 21 jaar die géén IVT en IT ontvingen en jongeren die dat wél deden. Het was dus nodig om de bijdrageregeling te herzien. Onafhankelijk Leven waakte over een mooi compromis zodat de nieuwe regeling niet duurder uitvalt voor jongeren.

Hoe wordt de bijdrage vanaf 1/2/2023 berekend?

De nieuwe bijdrageregeling zorgt ervoor dat elke jongere tussen 18 en 21 jaar gelijk wordt behandeld. Ongeacht of die de zorgtoeslag ontvangt of de IVT en IT.
Vanaf 1 februari 2023 zal je persoonlijke bijdrage dus worden berekend op basis van je Groeipakket én op basis van de hoogte van je IVT en IT.

Ben ik verplicht om een IVT of IT aan te vragen vanaf 18 jaar?

Nee. De aanvraag voor een IVT of IT is vrijwillig. Je kan er dus voor kiezen om de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte te blijven ontvangen. Wanneer de zorgtoeslag hoger is dan de bedragen van een IVT of IT is het meestal niet nuttig om al over te stappen.

Ontvang je nog geen IVT of IT? Dan verandert er voor jou niets. Je persoonlijke bijdrage wordt nog altijd berekend op basis van het Groeipakket inclusief zorgtoeslag.

Ben je ouder dan 21 jaar? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden tot 25 jaar in een MFC blijven. Bijvoorbeeld als je overstapte van een PAB naar een PVB, maar je nog geen vergunde zorgaanbieder voor meerderjarigen vond. Ook dan verandert er voor jou niets. Jongeren vanaf 21 jaar betalen sowieso al een hogere bijdrage.

Vragen?

Neem contact op met de advieslijn. We helpen je graag verder.

Sinds kort hebben we nieuwe telefonische openingsuren. Op het nummer 03 808 22 99 kan je ons elke werkdag bereiken tussen 9u en 12u en tussen 14u en 16u30. Op woensdag zijn we zelfs bereikbaar tot 19u ‘s avonds.
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord