Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe regelgeving budgetbepaling en zorgcontinuïteit bij de aanvraag van een PVB

Geschreven op vr 14 februari, 2020 door Wendelien De Baere in de categorie Nieuws

Nieuwe regelgeving budgetbepaling en zorgcontinuïteit bij de aanvraag van een PVB

De Vlaamse regering besliste om de zorgcontinuïteit bij jongvolwassenen aan te passen. Tegelijkertijd wordt er vanaf 17 maart ook een nieuwe methode zorgzwaartebepaling in gebruik genomen. Of en vanaf wanneer je als jongvolwassene recht hebt op zorgcontinuïteit én volgens welke methode zorgzwaartebepaling je wordt ingeschaald, hangt van verschillende factoren af.

Zorgcontinuïteit: wat is dat nu weer?

Als je meerderjarig wordt en al ondersteuning kreeg via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) als minderjarige, dan stap je naadloos over naar de VAPH-ondersteuning voor meerderjarigen. Als uit jouw inschaling blijkt dat je evenveel of meer budget nodig hebt dan je kreeg in de minderjarigenzorg, dan krijg je meteen bij de overstap een persoonsvolgend budget ter waarde van de ondersteuning die je vroeger vanuit het VAPH kreeg. Voor de meervraag van jouw budget kan je een aanvraag indienen bij het VAPH. Jouw aanvraag wordt ingedeeld in een van de drie prioriteitengroepen.

Drie factoren om rekening mee te houden

  1.  Jouw leeftijd

Ben je jonger dan 18, tussen 18 en 21 of ouder dan 21 jaar?

  1. De ondersteuning die je momenteel krijgt

Krijg je momenteel niet rechtstreeks toegankelijke ondersteuning (NRTH) via een multifunctioneel centrum (MFC)? Heb je een persoonlijk assistentiebudget (PAB), een combinatie van beiden of nog geen van beiden?

  1. De fase van je aanvraag

Ben je al met je aanvraag begonnen, is ze al deels goedgekeurd of moet je nog starten?

Op basis van deze drie factoren wordt bepaald in welke categorie jij terechtkomt. Er zijn heel wat combinaties mogelijk. Wij hebben ze allemaal voor jou uitgeplozen. De advieslijn legt jou graag uit welke combinatie voor jou van toepassing is.

Principes

Algemeen kan je stellen dat:

  • Zorgcontinuïteit blijft bestaan voor wie een PAB heeft of NRTH ondersteuning krijgt via een MFC.
  • Als je niet rechtstreeks toegankelijke hulp krijgt vanuit een MFC, je pas een persoonsvolgend budget kan krijgen op 1 juli van het jaar waarin je 21 wordt.
  • je nog altijd je aanvraagprocedure van een PVB kan starten vanaf 17 jaar. Voor sommigen zal de zorgcontinuïteit weliswaar dus pas ingaan vanaf 21 jaar.
  • wie over een PAB beschikt of NRTH ondersteuning krijgt via een MFC de aanvraagprocedure moet afronden voor de leeftijd van 22 jaar om van de zorgcontinuïteit te kunnen blijven genieten. Er bestaan evenwel uitzonderingen voor kwetsbare jongeren die nog tot 25 jaar in een MFC ondersteuning genieten. 

Let wel: deze regeling is onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering en publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wil je meer weten over de nieuwe regelgeving zorgcontinuïteit? Neem dan contact op met onze advieslijn

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord