Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe PAB-toekenningen in het najaar

Geschreven op ma 21 september, 2020 door Wendelien De Baere in de categorie Assistentie

Nieuwe PAB-toekenningen in het najaar

Dit najaar maakt de Vlaamse regering 9 miljoen euro vrij voor nieuwe PAB-toekenningen. Met dat budget krijgen ongeveer 240 nieuwe gezinnen in 2020 een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Wie mag goed nieuws verwachten?

Er zijn 2 manieren waarop het beschikbaar budget verdeeld wordt. Begin oktober krijgen ongeveer 140 gezinnen die het langst wachten een budget. Begin 2021 zullen nog eens ongeveer 100 kinderen een budget ontvangen omdat zij dat het meest dringend nodig hebben.

1. De langstwachtende kinderen

De helft van het voorziene budget gaat naar 139 kinderen die het langst op de wachtlijst staan. De gezinnen die het langst op de wachtlijst staan, hebben hun aanvraag meer dan 8 jaar geleden ingediend. De wachtlijst wordt afgewerkt van de langst wachtende tot de minst lang wachtende, totdat het vrijgemaakte budget is opgebruikt.

Zij krijgen dit najaar een brief met goed nieuws. Hierin staat dat je de verklaring in bijlage moet invullen en terugsturen. Doe dat zeker snel. Zo toon je dat je dat je nog altijd wil starten met je budget. Uiterlijk 2 weken later ontvang je dan een formele beslissing. In deze formele beslissing lees je wat het toegekende budget is en kan je het PAB opstarten.

In deze brief zit ook een waardebon waarmee je een gratis opstartpakket aanvraagt waarmee we jou op weg helpen.

Vraag nu je gratis opstartpakket aan

Daarnaast zijn er 182 kinderen die in 2019 een brief kregen om hun budget te starten, maar die dat nog niet gedaan hebben. Zij krijgen nu een tweede kans om hun PAB te activeren. Daarvoor is een apart budget voorzien.

We begrijpen dat het niet eenvoudig is om een PAB op te starten. Bel of mail onze gratis advieslijn en dan helpen we je graag verder.

2. De meest prioritaire kinderen

Sta je op de PAB-wachtlijst en heb je dringend een PAB nodig? Dan ontvang je in oktober, samen met 1.389 andere gezinnen, een brief met de vraag om een priorchecklist in te dienen tegen 2 november  2020. Je kan dit niet zelf indienen, maar moet dat laten doen door je contactpersoon-aanmelder. 

  • Heb je in 2019 al een priordossier ingediend en is de situatie niet veranderd? Dan kan je dezelfde priorchecklist opnieuw laten indienen. Je hoeft dit dus niet helemaal opnieuw te laten invullen, maar het moet wél opnieuw ingediend worden.
  • Is de situatie wel veranderd of heb je nooit eerder een prior ingediend? Dan is het mogelijk om een nieuwe priorchecklist in te dienen. Contacteer je contactpersoon-aanmelder op tijd zodat hij of zij jouw prior kan indienen.

In december bespreekt een commissie (de IRPC) alle priorvragen en bepaalt de meest dringende vragen. Ongeveer 100 kinderen krijgen in januari 2021 een brief dat zij een PAB-budget kunnen opstarten.

Vertraging tot 2021

Na de publicatie van dit artikel gaven de contactpersoon-aanmelders aan het kabinet te kennen dat ze meer tijd nodig hebben voor het invullen en indienen van de priorchecklists (PTB’s). Daarom is de datum waarop de priorchecklists moeten worden ingediend helaas verschoven naar 25 januari 2021.

Dat betekent ook dat de nieuwe PAB-toekenningen voor 2020 pas eind maart 2021 zullen plaatsvinden. 

Wij helpen je graag verder

Heb je een vraag?  Wil je weten wat je precies moet doen? Onze gratis advieslijn beantwoordt jouw vragen op 03 808 22 99 of via advies@onafhankelijkleven.be.

  • Wil je praten met andere ouders met een persoonlijk assistentiebudget? Word lid van onze Facebookgroep De Budgethouders.
  • Wil je praten met andere mensen op de wachtlijst? Sluit je aan bij de Facebookgroep De Wakkere Wachters.

Onafhankelijk Leven blijft ervoor ijveren dat er meer budget vrijgemaakt wordt, zodat alle kinderen op de wachtlijst hun PAB-budget kunnen opstarten.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord