Onlangs keurde de Vlaamse Regering opnieuw enkele wijzigingen goed aan het PAB-besluit. Vanaf nu zijn er meer mogelijkheden met je persoonlijk assistentiebudget. We lijsten de grootste veranderingen voor je op.
Kortdurend verblijf
Het was al mogelijk om je PAB te gebruiken voor een kortdurend verblijf in een multifunctioneel centrum (MFC) of bij een vergunde zorgaanbieder:
- in een multifunctioneel centrum (MFC): een voorziening, erkend door het Vlaams Agentschap voor Personenen met een Handicap (VAPH) gericht op kinderen en jongeren tot 21 jaar (bij uitzonderingen tot 25 jaar).
- bij een vergunde zorgaanbieder: dit zijn de voorzieningen erkend door het VAPH, gericht op meerderjarigen.
Op Zorgwijs.be kan je op zoek naar een vergunde zorgaanbieder die momenteel ondersteuning kunnen bieden.
Nieuw is nu dat het ook mogelijk is om het persoonlijk assistentiebudget te gebruiken voor een kortdurend verblijf en dagondersteuning bij een geregistreerd ouderinitiatief en dagondersteuning bij een geregistreerd groenezorginitiatief. Dit is mogelijk vanaf 1 januari 2021.
Dit kortdurend verblijf bij de opgesomde mogelijke organisaties is mogelijk voor maximum 92 dagen, al dan niet aaneensluitend per kalenderjaar. Dit is dus niet per zorgaanbieder.
De kosten voor zorg en ondersteuning betaal je met het PAB. De kosten voor het verblijf (de kamer, het eten, verwarming,….) betaal je met eigen middelen.
Mobiele en ambulante begeleiding door een multifunctioneel centrum of een vergunde zorgaanbieder
Nog mogelijkheden voor ondersteuning met je persoonlijk assistentiebudget zijn mobiele en ambulante begeleiding:
- Mobiele begeleiding is wanneer de begeleider van het MFC of de vergunde zorgaanbieder zich voor de ondersteuning naar de jongere en/of zijn netwerk verplaatst. Het is mogelijk om 36 mobiele begeleidingen per kalenderjaar met je PAB te betalen.
- Ambulante begeleiding is wanneer de jongere en/of zijn netwerk zich voor de begeleiding naar het MFC of de vergunde zorgaanbieder verplaatst. Het is mogelijk om 51 ambulante begeleidingen per kalenderjaar met je PAB te betalen.
Het is ook mogelijk om mobiele en ambulante begeleiding te combineren.
De budgethouder spreekt de prijs voor deze begeleiding af met de zorgaanbieder. Het VAPH bepaalt hiervoor geen kostprijs.
Ook dit is mogelijk vanaf 1 januari 2021.
Wat doen voor het VAPH?
Wil je beroep doen op één van deze mogelijkheden? Dan zet je volgende stappen:
- Een overeenkomst afsluiten met de zorgaanbieder.
-
Deze overeenkomst registreer je bij het VAPH via Mijn VAPH of via dit formulier.
Heb je nog een vraag? Contacteer gerust de advieslijn.