Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe methode budgetbepaling zorgt voor onrust

Geschreven op vr 17 september, 2021 door Wendelien De Baere in de categorie Assistentie

Nieuwe methode budgetbepaling zorgt voor onrust

Ben jij één van de gelukkigen die de voorbije maanden een PVB kreeg toegekend en ondertussen al bent gestart? Da's goed nieuws. Maar misschien heb je ook opgemerkt dat het bedrag dat je effectief hebt gekregen een stuk lager is dan wat je op basis van je inschalingsprocedure zou krijgen? Dit komt omdat elke nieuwe budgethouder één van de 24 nieuwe budgetcategorieën toegekend krijgt.Ook als je jouw inschalingsprocedure volledig volgens de oude methode had afgerond voor 17 maart 2020. 

Wat verandert er?

Sinds 5 maart 2021 krijgt elke nieuwe budgethouder een terbeschikkingstelling PVB op basis van de 24 nieuwe budgetcategorieën.

Ook wie zijn/haar inschalingsprocedure volledig volgens de oude methode had afgerond voor 17 maart 2020 en dus een budget had toegewezen gekregen in één van de 12 oude budgetcategorieën maar nog op de wachtlijst stond, zal nu onder die nieuwe budgetcategorieën ingedeeld worden.

Meer informatie: 

  • Om te weten of je bent ingeschaald volgens de 12 oude budgetcategoriën ga je naar Mijnvaph. Je klikt op het menu ‘Ondersteuning’ > ‘Persoonsvolgend budget’. Zie je daar geen 'PVB transitie CRZ' staan en zie je onder ' detail PVB' een romeins cijfer staan? Dan sta je op de wachtlijst volgens de 12 oude budgetcategorieën.
  • Over de manier waarop het VAPH in dit geval jouw PVB zal herberekenen vind je hier.
    Kort samengevat past het VAPH jouw B-waarde aan als je volgens het oude systeem B5 of B6 had naar B6 of B8. Deze nieuwe B-waarde gebruiken ze volgens de nieuwe budgetbepaling. Hoe deze nieuwe budgetbepaling werkt kan je zien door het invullen van de rekentool van het VAPH. Je vult hier de vernieuwde B-waarde in, jouw P-waarde (die is niet veranderd) en de frequentie van je gevraagde ondersteuning. Dan zie je naast 'overeenkomstige budgetcategorie' in welke van de 24 budgetcategorieën jij terecht komt.

Voor wie verandert er bijna niets?

Wie vanuit de transitiefase ‘PVB transitie CRZ’ op de PVB-wachtlijst staat en een terbeschikkingstelling krijgt, krijgt die op basis van een omzettingstabel die heel dicht aanleunt bij de oude budgetbepaling. De budgetdaling is hier eerder beperkt.

Meer informatie :

  • om te weten of jij op basis van deze prcoedure op de wachtlijst bent gekomen, ga je naar Mijnvaph. Je klikt op het menu ‘Ondersteuning’ > ‘Persoonsvolgend budget’. Daar zal je  'PVB transitie CRZ' zien staan als jij op deze manier op de wachtlijst bent gekomen. 
  • over de manier waarop het VAPH in dit geval jouw PVB zal herberekenen vind je hier

Jouw nieuwe budget krijg je pas te zien op het moment van de terbeschikkingstelling. Voor veel mensen zullen de gevolgen van deze nieuwe methode budgetbepaling dan ook pas veel later duidelijk worden wanneer hun budget na jaren op de wachtlijst eindelijk ter beschikking gesteld wordt.

MOGELIJKHEID TOT BEROEP

Vanuit Onafhankelijk Leven betreuren wij de beslissing om de nieuwe budgetbepaling ook toe te passen op de dossiers die vóór 17 maart 2020 zijn ingediend.

  • Omdat het ingaat tegen eerder gemaakte afspraken.
  • Omdat het gaat om een artificiële omzetting van het budget niet gebaseerd op het nieuwe zorgzwaarte-inschalingsinstrument dat sinds 17 maart 2020 wordt gebruikt.
  • Omdat de meeste mensen door de lange tijd op de wachtlijst uiteindelijk bij terbeschikkingstelling een beduidend lager bedrag krijgen toegekend.

Op jouw brief terbeschikkingstelling PVB zal een ander bedrag staan dan het oorspronkelijk bedrag dat op jouw toewijzingsbrief staat. Voor de meeste mensen zal dit nieuwe bedrag een stuk lager liggen dan het oorspronkelijke bedrag. Voor een enkeling zal dit bedrag gelijk blijven of zelfs heel lichtjes stijgen.

Als je niet akkoord gaat met dit nieuwe bedrag dan kan je hiertegen alsnog beroep aantekenen. Daarvoor moet je binnen de 3 maanden na ontvangst van jouw brief terbeschikkingstelling PVB een aangetekend schrijven indienen bij de arbeidsrechtbank. 

Voor wie verandert er niets?

Bij wie ingeschaald is na 17 maart 2020 is de inschaling al gebeurd volgens het nieuwe zorgzwaarte instrument en via de bijhorende nieuwe methode budgetbepaling. Voor deze groep is het nieuwe systeem sowieso al in voege.

HEB JE NOG VRAGEN?

Wie vragen heeft rond deze nieuwe methode budgetbepaling of de bijhorende beroepsprocedure kan hiervoor steeds contact opnemen met onze advieslijn. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord