Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe gedeeltelijke budgetten voor prioriteitengroep 2 op komst

Geschreven op ma 18 juli, 2022 door Lore Van Welden in de categorie Assistentie

Nieuwe gedeeltelijke budgetten voor prioriteitengroep 2 op komst

Ongeveer 1.100 mensen die momenteel in prioriteitengroep 2 wachten op hun persoonsvolgend budget (PVB), krijgen binnen enkele maanden de helft van het bedrag waarmee ze op de wachtlijst staan.

Vorig jaar maakte de Vlaamse regering geld vrij om iedereen in prioriteitengroep 1 binnen de 18 maanden een budget toe te kennen. Dit jaar stelt de regering 20 miljoen euro beschikbaar om ongeveer 1.100 mensen uit prioriteitengroep 2 een deel van hun budget te geven. Dit is een stap vooruit voor wie zo’n deelbudget gaat ontvangen, maar Onafhankelijk Leven dringt er bij de regering op aan om snel werk te maken van volledige budgetten. Mensen met een handicap hebben dit nodig om hun zorg en ondersteuning te organiseren. Iedereen op de wachtlijst heeft recht op een PVB.

Krijg ik een deel van mijn budget?

De beschikbare 20 miljoen euro wordt verdeeld onder de mensen die in prioriteitengroep 2 het langst wachten op een PVB. Als jij bij de eerste 1.100 wachtenden bent in prioriteitengroep 2, dan ontvang je de helft van je budget of de helft van je meervraag. Een meervraag wil zeggen dat je al een persoonsvolgend budget hebt, maar recht hebt op een hoger budget. Het verschil tussen het budget waar je recht op hebt en het budget dat je al ontvangt, is jouw meervraag.

Moet ik zelf iets doen om mijn deelbudget te krijgen?

Neen. Als je in aanmerking komt voor de helft van je budget of de helft van je meervraag, dan ontvang je hierover automatisch een brief van het VAPH. Dit zal ten vroegste vanaf oktober 2022 zijn.

Wat met de rest van mijn budget?

Ook al krijg je binnenkort de helft van je budget of de helft van je meervraag, het resterende bedrag waar je recht op hebt blijft met dezelfde prioriteringsdatum in prioriteitengroep 2 staan. Je komt dus niet op een andere plaats op de wachtlijst te staan.

Onafhankelijk Leven blijft ijveren voor alle budgetten

Dat zo’n 1.100 mensen uit prioriteitengroep 2 binnenkort een deel van hun budget krijgen, is volgens Onafhankelijk Leven een mooie stap vooruit. Maar het betekent wel dat duizenden anderen (uit prioriteitengroep 2 en 3) uit de boot vallen. Voor Onafhankelijk Leven is het belangrijk dat iedereen op de wachtlijst zijn broodnodige budget krijgt. De organisatie zet haar lobbywerk verder om alle wachtlijsten weg te werken.

Vragen over dit onderwerp?

Contacteer onze advieslijn 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord