Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe budgetbepaling nefast voor veel budgethouders

Geschreven op wo 9 februari, 2022 door Lore Van Welden in de categorie Opinie

Nieuwe budgetbepaling nefast voor veel budgethouders

Mensen met een handicap die recht hebben op een persoonsvolgend budget, krijgen minder geld dan eerder beloofd. Onafhankelijk Leven betreurt dit ten zeerste en vindt dat de overheid haar belofte breekt. GRIP vzw trekt zelfs naar de Raad van State.

Nieuw systeem met nieuwe methodiek

Vorig jaar kregen meer dan 2.000 mensen met een handicap een persoonsvolgend budget (PVB) ter beschikking gesteld. Een groot deel van de recente PVB-terbeschikkingstellingen zijn lager omdat een pak mensen artificieel ondergebracht worden in een nieuw systeem met 24 budgetcategorieën gekoppeld aan een nieuwe methodiek om de zorgzwaarte te bepalen. Het nieuwe systeem is in voege sinds 17 maart 2020 en oorspronkelijk beloofde de overheid dat dit geen impact zou hebben op mensen die de oude inschalingsmethode hadden afgerond en één van de oude twaalf budgetcategorieën kregen toegewezen.

Overheid breekt belofte

Deze belofte werd niet nagekomen. Wie tussen januari 2017 en 17 maart 2020 via de oude methode ingeschaald werd en in een prioriteitengroep op de wachtlijst terecht kwam met een toewijzing aan één van de twaalf oude budgetcategorieën, wordt bij de terbeschikkingstelling van het PVB artificieel ondergebracht in één van de 24 nieuwe budgetcategorieën. Voor een meerderheid van de betrokkenen resulteert deze omzetting in een lager PVB dan toegezegd in de toekenningsbrief. Een minderheid krijgt het wel beloofde bedrag of krijgt meer.

Onafhankelijk Leven vindt het niet correct dat de nieuwe budgetbepaling ook wordt toegepast op de PVB-dossiers die ingediend zijn vóór 17 maart 2020. Het gaat in tegen eerder gemaakte afspraken en de artificiële omzetting is niet gebaseerd op het nieuwe zorgzwaarte-inschalingsinstrument dat sinds 17 maart 2020 wordt gebruikt. 

Na lange tijd op de PVB-wachtlijst te staan, krijgen veel mensen nu ook nog eens een lager budget ter beschikking gesteld. Dit is een politieke verantwoordelijkheid. Een PVB stelt mensen in staat om zelf keuzes te maken  over de noodzakelijk zorg en ondersteuning. Zo kan iemand met de hulp van persoonlijke assistenten een zelfstandig leven uitbouwen middenin de samenleving zoals iedere andere persoon.

PVB = meer inclusie

Een inclusieve samenleving is een fundamenteel streefdoel van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap. Ons land heeft dit mensenrechtenverdrag in 2009 geratificeerd. Het is dus onbegrijpelijk dat de overheid beknibbelt op de persoonsvolgende budgetten want ze zijn een belangrijk instrument om inclusie waar te maken.

Ook de PVB-wachtlijsten blijven een doorn in het oog. Vorig jaar mogen dan wel een recordaantal mensen een PVB gekregen hebben, de wachtlijsten zijn nog steeds niet weggewerkt. Hoofdzakelijk mensen die in prioriteitengroep 1 staan, kregen of krijgen hun broodnodige budget. Voor mensen in prioriteitengroep 2 is er slechts beperkt perspectief en blijft het wachten op de terbeschikkingstelling van deelbudgetten. Voor de duizenden wachtenden in groep 3 is er behalve een bevraging niks voorzien.

Mogelijkheid tot beroep

Kreeg jij recent van het VAPH een brief over de terbeschikkingstelling van je PVB en is het bedrag lager dan het oorspronkelijke bedrag dat op jouw toewijzingsbrief staat? Als je niet akkoord gaat met dit bedrag dan kan je hiertegen beroep aantekenen. Daarvoor moet je binnen de drie maanden na ontvangst van jouw brief terbeschikkingstelling PVB een aangetekend schrijven indienen bij de arbeidsrechtbank.

Contacteer de advieslijn

Heb je vragen over de nieuwe methode budgetbepaling of de bijbehorende  beroepsprocedure? Dan kan je contact opnemen met onze advieslijn. We helpen je graag verder!

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of per mail.

Stuur een mailtje naar de advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord