Advieslijn 03 808 22 99

Nieuwe aanvraagprocedure PAB

Geschreven op di 23 november, 2021 door Lore Van Welden in de categorie Assistentie

Nieuwe aanvraagprocedure PAB

De Vlaamse regering heeft beslist om de aanvraagprocedure voor een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) te vereenvoudigen. We lijsten even op wat er wijzigt.

Oude procedure

Tot nu moest je elk jaar opnieuw via de zogenaamde priorchecklist aantonen dat jouw vraag voor een PAB dringend was. Slechts 1 maal per jaar nam de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC) deze priorvragen onder loep. Het budget dat de overheid vrijmaakte voor nieuwe persoonlijke-assistentiebudgetten werd dan telkens in 1 jaarlijkse ronde toegekend. Wie op dat moment geen PAB kreeg omdat er onvoldoende budget was, moest het jaar nadien opnieuw de priorchecklist invullen.

Nieuwe procedure

De nieuw voorgestelde procedure brengt hierin verandering. Je moet de priorchecklist voortaan maar eenmalig invullen en je kan deze op ieder moment indienen. De Intersectorale Prioriteitencommissie zal de PAB-priorvragen maandelijks beoordelen samen met de aanvragen voor een plek in een multifunctioneel centrum.

Twee PAB-wachtlijsten: prior en niet-prior

Als de IRPC de priorvraag goedkeurt dan komt je kind voortaan op de wachtlijst van kinderen die dringend nood hebben aan een PAB.  Zodra de overheid budget vrijmaakt, zal deze prior-wachtlijst chronologisch aangepakt worden. Kinderen die er het langst opstaan, krijgen eerst een budget ter beschikking gesteld. De datum waarop je de priorchecklist indient, zal de datum zijn die wordt meegenomen op de wachtlijst.

Als de IRPC jouw priorvraag niet erkent dan komt je kind op de wachtlijst terecht van kinderen die geen dringende nood hebben aan een PAB. Wanneer er budgetten ter beschikking gesteld worden, zal steeds ook een deel van deze niet-prioritaire wachtlijst chronologisch weggewerkt worden. Als de situatie van je kind verandert en de nood aan een PAB dringender geworden is, dan kan je altijd een nieuwe priorchecklist indienen zodat je kan doorschuiven naar de PAB-wachtlijst met de meest dringende vragen.

Heb jij het afgelopen jaar al een priorchecklist ingediend? Dan zal je binnenkort automatisch op één van de twee wachtlijsten terechtkomen, afhankelijk van de beslissing van de IRPC. Hierover zal nog gecommuniceerd worden.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord