Advieslijn 03 808 22 99

Niet iedere persoon met autisme is zoals Rainman

Geschreven op wo 1 april, 2015 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Niet iedere persoon met autisme is zoals Rainman

Tess Van Deynse is een hele actieve jonge dame die houdt van kunst, muziek, lekker eten en nog zoveel meer. Daarbuiten is ze vrijwilliger bij Onafhankelijk Leven vzw , en oh ja … ze heeft autisme.
In het kader van de Wereld autisme vandaag 2 april dag schreef ze volgend artikel, zodat anderen kennis met haar kunnen maken.

 

Mensen denken vaak dat anderen met  autisme zoals Rainman en Ben  X  zijn,  dus iemand die contactschuw is.  En ook splintervaardigheden heeft zoals meteen zien hoeveel tandenstokers er op de grond zijn gevallen.

 


De meeste mensen met autisme willen ook gewoon geliefd worden


Maar wie wel contact zoekt met anderen en actief is in het vrijwilligerscircuit, zoals ik word vaak niet begrepen, omdat het niet in hun beeld past.  De meeste mensen met autisme willen ook gewoon contact met anderen, hebben behoefte aan een leuke job en vrijetijdsbesteding, willen ook geliefd worden, …  Normale primaire behoeftes bij elke mens, die ze ook hebben.  Ik ook, maar het verloopt wel moeizamer dan bij normale mensen.
Dat komt omdat ik me vaak niet goed voel bij groepen voor enkel personen met een beperking.  Vaak staan daar activiteiten zoals schlagermuziek, playbackshows, spelletjes en films op kleuterniveau, … op het programma en dat interesseert me niet.  En ook zijn ze te rigide in hun regels zoals om 21u gaan slapen en licht uit, geen pintje mogen drinken op café, toch naar zee gaan bij slecht weer omdat het zo gepland is terwijl daar niks te beleven is, …  Dus daar vind ik dat ze ons als kinderen behandelen en ten tweede bieden ze vaak activiteiten aan, die me absoluut niet interesseren.


Mensen met een beperking moeten zoveel mogelijk participeren in de samenleving


Gelukkig is er nog Onafhankelijk Leven vzw en Grip vzw, waar ik als vrijwilligster actief ben en die voor inclusie zijn, en het liefst hebben dat personen met een beperking zo veel mogelijk participeren in de gewone samenleving.  Ik ben ook voor die visie, want reguliere organisaties bieden vaker activiteiten aan die me echt wel interesseren en gaan flexibel om met hun regels.


Ik heb een brede interesse die je niet in het gehandicapten circuit vind

Zo heb ik een brede interesses en hobby’s die je niet vind in het gehandicaptencircuit zoals: ecologisch en duurzaam leven, films (vooral alternatieve- en wereldfilms), muziek luisteren (vooral electronica, dance, alternatief en wereldmuziek), lezen, fotografie, kunst, toegepaste grafiek,  reizen, wandelen, knutselen, computeren, bloggen, naar musea en tentoonstellingen gaan, naar concerten en theater gaan, …
Ook ben ik pas begonnen met bloggen, maar voorlopig staat er nog niet veel op.  Maar ik maak er al reclame van, van hoe ik op een alternatieve manier leef die me echt wel boeit.
- Mijn blog www.autisout.blogspot.com gaat over duurzaam leven op een ecologische manier met een klein inkomen.  Het is geen eenvoudige opdracht, maar toch probeer ik het.
- Mijn blog www.anderskokenmettess.blogspot.com gaat over recepten vereenvoudigen voor mensen met een beperking.  Er komt van alles te staan zoals exotische recepten, vegetarisch, … en iets totaal anders dan boterhammen smeren of spaghetti bolognaise.
- Mijn blog www.goesinclusion.blogspot.com gaat over hoe ik het (over)leef in de wereld en met de regulaire organisaties waar ik in deze wereld probeer aan te sluiten.


Dit is een korte introductie van wie of wat ik ben.  Ik wil mezelf ook blijven in allerlei soorten situaties.  Ongeacht of dat ik me wel of niet goed voel, want ik probeer er het beste van te maken.  Als ik me ergens niet goed voel, probeer ik het toch op een menselijke manier af te sluiten door een normaal afscheid te nemen. 

Zo probeer ik iedereen te vrede te houden, want zo voel ik dat alles goed is afgesloten.  Wie meer wil weten over me, kan mijn blogs eens lezen.

Tess  Van Deynse, 2 april 2015
Meer info: Tess Van Deynse op 0499/16.57.75 of autitess@hotmail.com
Of Mathias Van Hove van Onafhankelijk Leven vzw op 0471/71.51.97, mathias@onafhankelijkleven.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord