Advieslijn 03 808 22 99

Niet genoeg geld voor mensen met een handicap, dát is het echte probleem

Geschreven op di 12 november, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Niet genoeg geld voor mensen met een handicap, dát is het echte probleem

Vanaf 1 januari 2020 wordt het persoonsvolgend budget (PVB) van bijna 20.000 mensen met een handicap aangepast. Hun budget wordt verhoogd, verlaagd of stopgezet. Hoe dat komt? Omdat de overheid met een correctiefase mensen met dezelfde zorgnood een gelijker budget geeft. Een herverdeling dus. En dat zonder dat het de overheid één euro kost. Gelijke budgetten voor gelijke profielen, daar is niemand tegen. Het echte probleem is dat de regering gewoon veel te weinig investeert in de ondersteuning voor mensen met een handicap.

Zijn er winnaars en verliezers?

De bedoeling van de correctiefase is om mensen met dezelfde zorgnood, een gelijk budget te geven. Alle budgetten van volwassenen die in 2016 gebruik maakten van een voorziening kwamen in één pot en zijn herverdeeld. Die 24.000 volwassenen met een handicap met een persoonsvolgend budget (PVB) krijgen nu dus een herberekening.

Wie zijn budget ziet dalen geeft dat deel aan een stijger. Aan de winnaars dus? Dat zou je denken, maar je bent pas een winnaar als je de ondersteuning krijgt waar je recht op hebt. Als je een volwaardig leven hebt, ondanks je handicap. En dat is zowel voor de winnaars als de verliezers van de correctiefase vaak niet het geval. In de Vlaamse pot zit gewoon niet genoeg geld om iedereen te geven waar hij recht op heeft.

Wel herverdeling, geen juist budget

Wat het echte probleem is, is dat zelfs met deze herverdeling nog niet iedereen het budget heeft waarop men recht heeft. Het budget is dan misschien wel opnieuw berekend, maar de uitkomst daarvan moest passen in het totale budget dat nu beschikbaar is. De totale pot bleef dus gelijk en er werden geen extra middelen vrijgemaakt.

Wie na een herziening recht heeft op een hoger budget, komt voor een deel op de wachtlijst terecht. Het ziet er nu niet naar uit dat je binnen redelijke termijn ook dat hoger budget zal krijgen.

Een voorbeeld: Gert vroeg twee jaar geleden een hoger budget aan, omdat hij meer ondersteuning nodig heeft. Hij doorliep hiervoor de hele procedure. Dat wil zeggen dat de overheid checkte of het wel klopt, dat Gert meer ondersteuning nodig heeft. Na die zware procedure kwam de beslissing: Gert heeft recht op meer geld. Hij kwam op de wachtlijst terecht. Met de budgetneutrale correctiefase daalt het budget van Gert. Hij krijgt nu dus nog minder dan hij kreeg voor zijn nieuwe aanvraag twee jaar geleden. Te weinig dus. Op zijn verhoging heeft hij wel nog recht, maar door de ellenlange wachtlijst kan dit nog zeer lang duren.

Wachtlijst blijft groeien

Ondertussen blijft de wachtlijst aangroeien. In het regeerakkoord staat nochtans duidelijk dat de nieuwe regering werk wil maken van het terugdringen van de wachtlijsten. Met de 270 miljoen euro die ze vrijmaakt, is dat niet realistisch. We blijven ervoor ijveren dat iedereen het budget krijgt waarop hij recht heeft.

Is het allemaal de schuld van het PVF-systeem?

Nee. Dat mensen hun budget nu zien dalen of stijgen is niet de schuld van de persoonsvolgende financiering. Sterker nog: de herverdeling die er nu is, had al veel eerder moeten gebeuren. Als lang voor de invoering van het PVF-systeem was er al sprake om de subsidies voor voorzieningen te herverdelen op basis van zorgzwaarte. En terecht. Wat mensen met een gelijke zorgnood, moeten een gelijk budget krijgen. De ongelijkheid in middelen en subsidies van voorzieningen was zo groot, dat die verschillen weggewerkt moesten worden.

Maar. Er is één grote maar. Het principe is prima, als je genoeg budget hebt. Persoonlijke budgetten, gelijke budgetten voor dezelfde profielen en eigen keuzes voor mensen met een handicap: zo moet dat zijn. Dat werkt natuurlijk alleen maar als je hiermee de zorg en ondersteuning kan betalen waar je nood aan hebt. Waar je trouwens recht op hebt. Het is nu aan de regering om hier een serieuze stap vooruit te zetten. En eindelijk eens voluit te kiezen voor mensen met een handicap.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord