Advieslijn 03 808 22 99

Nakende fusie VAPH: rechten van mensen met handicap wel gewaarborgd?

Geschreven op do 3 februari, 2022 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Nakende fusie VAPH: rechten van mensen met handicap wel gewaarborgd?

Er komt één nieuwe grote overheidsdienst voor de sector zorg. Onafhankelijk Leven maakt zich hier zorgen over. Zullen de rechten van mensen met een handicap voldoende gewaarborgd worden door dit superagentschap?

In het regeerakkoord staat dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wordt ingekanteld in één nieuw groot agentschap zorg. Voor de Vlaamse Regering is het een beleidsprioriteit om zorg en ondersteuning op maat te bieden. En dat lijkt beter te kunnen als je alles in één groot agentschap onderbrengt.

"Handicap is meer dan zorg alleen"

Net als Sophie Beyers van Dito vzw staat Onafhankelijk Leven hier kritisch tegenover.

"Dat een overheid efficiënter wil werken, kunnen we alleen maar toejuichen. Maar handicap gaat over meer dan zorg alleen. Onze vrees is dat handicap wordt herleid tot een louter medische aangelegenheid", zegt Dave Ceule van Onafhankelijk Leven.

Masterplan over alle beleidsdomeinen

"Mensen met een handicap zijn een volwaardig onderdeel van onze samenleving. Zij willen op een brede manier participeren en hun noden zijn gelinkt aan verschillende beleidsdomeinen. Zorg is daar maar één onderdeel van. Wij pleiten al heel lang voor een masterplan waarbij we als samenleving evolueren naar een plaats waar je ook als persoon met een handicap – net als iedereen – meetelt en kan deelnemen aan het dagelijkse leven", voegt Dave Ceule er aan toe.

Rechten van mensen met een handicap gewaarborgd?

"We krijgen momenteel nergens de garantie dat de rechten van mensen met een handicap in een zogenaamd superagentschap worden gewaarborgd. België ondertekende het VN-verdrag en engageerde zich om te evolueren naar een inclusieve samenleving. Met de fusieplannen die nu op tafel liggen lijkt hier geen sprake van. Onafhankelijk Leven is vertegenwoordigd in vrijwel elk orgaan dat zich bezighoudt met het beleid rond personen met een handicap. Ondanks herhaaldelijk aandringen, werd de discussie niet gevoerd. Hoe kan je als overheid een goed beleid voeren als je niet luistert naar het middenveld? Wij willen de garantie dat Vlaanderen de rechten van mensen met een handicap respecteert", besluit Dave Ceule.

Meer weten over het beleidswerk van Onafhankelijk Leven?

Meer weten over het beleidswerk en de standpunten van Onafhankelijk Leven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: zo blijf je op de hoogte van onze beleidsacties, onze standpunten en het beleidswerk dat we verrichten.

Abonneer je hier op onze nieuwsbrief

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord