Advieslijn 03 808 22 99

Nadia zet als ENIL bestuurslid Peter zijn werk verder bij het Europese Forum personen met beperking

Geschreven op vr 3 februari, 2017 door Brandberries in de categorie Acties

Nadia zet als ENIL bestuurslid  Peter zijn werk verder bij het Europese Forum personen met beperking

Nadia Hadad wordt bestuurslid van het Europese Handicap Forum (European Disability Forum).
Het EDF is een onafhankelijke Europese NGO die de belangen van 80 miljoen mensen met een beperking behartigd in Europa. Ze volgt Peter Lambreghts op die deze zomer onverwachts overleed en al verschillende jaren bestuurslid was. De vergadering startte met een minuut stilte ter nagedachtenis van Peter. 

Peters persoonlijkheid werkte inspirerend binnen het EDF en velen uitten dan ook hun medeleven en benadrukten hun waardering voor zijn werk. Daarom wordt er binnen de adviesraad rond onafhankelijk leven voorgesteld om een prijs in te stellen ter ere van Peter en het engagement waarvoor hij zo gekend was. Dit wordt nog opgevolgd door de uitvoerende commissie.

In november nam ENIL (European Network Independent Living) bestuurslid Nadia Hadad voor de eerste keer deel aan de bestuursvergadering van het European Disability Forum.   

Verloop van de vergadering

De EDF bestuursvergadering ging door in Bratislava (Slovakije). Het is namelijk een traditie dat deze vergaderingen om beurt plaats vinden in die landen die het Europees voorzitterschap houden. De vergadering staat open voor zowel leden als waarnemers. Tijdens deze bijeenkomst waren er ook zittingen van verschillende commissies: financiële commissie, lidmaatschapscommissie, commissie jeugd, VN-verdrag commissie en de adviesgroep rond onafhankelijk leven en community based diensten commissie.
De vergadering werd officieel geopend door EDF voorzitter Yannis Vardakastanis die naast gast organisatie 'Slovak Disability Council' ook Branislav Ondrus (Staatssecretaris voor Werk , Sociale Zaken en Familie) en Jana Žitňanská (Europees Parlements lid en ondervoorzitster van de EP Disability Intergroup) bedankte. De heer Vardakastanis benadrukte dat het - tien jaar na de ondertekening van het VN verdrag tijd is gekomen voor actie. 15 EU lidstaten en de EU zelf zijn ondertussen al besproken geweest voor het VN-comité en hebben commentaren en  aanbevelingen ontvangen die ernstig genomen moeten worden.

Tijdens deze bijeenkomst werd er ook een conferentie georganiseerd met als titel: 'VN Verdrag over de rechten van personen met een handicap - Aanbevelingen omzetten in Verandering’. Het was de bedoeling om na te gaan hoe er best aan te doen om de Slotbeschouwingen en aanbevelingen gevolg te geven die het comité van de verenigde Naties van het verdrag inzage de rechten van personen met een Handicap heeft vastgelegd.

De activiteiten van het EDF in 2016 werden geëvalueerd en er was de aankondiging dat volgend jaar de 20ste verjaardag van het EDF gevierd wordt. Naast de financiële rapportage was er ook aandacht voor de recente ontwikkelingen binnen zowel de Europese instellingen als de Raad van Europe. Het EDF-antwoord op de openbare raadpleging over de Sociale Pijler werd toegelicht en er was een discussie over het rapport van het Europees Economisch en Sociaal Comité en ook over EDF haar  werking ivm de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs). EDF-directeur Catherine Naughton stelde een nieuw strategisch kader voor. Verder werd ook een project met Unicef toegelicht en werd er na een grondige discussie gestemd over een nieuwe resolutie betreffende de Europese toegankelijkheidswet. De nieuwe resolutie vind je via deze link. 
De volgende bijeenkomst van de Raad van Bestuur is gepland voor 18-19 februari in Malta.

Meer info over EDF? Klik hier.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord