Advieslijn 03 808 22 99

Moet ik verder betalen als ik ziek ben?

Geschreven op vr 17 februari, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Moet ik verder betalen als ik ziek ben?

Budgethouders die starten bij een zorgaanbieder met een nieuwe overeenkomst of hun huidige overeenkomst willen wijzigen stellen vragen hoe hun budget geregeld wordt als ze afwezig zijn. Moeten ze verder betalen als ze ziek zijn of vakantie nemen? Of kunnen ze in bepaalde situaties ook hun budget tijdelijk op een andere wijze besteden? We geven je een aantal tips die voor jou belangrijk kunnen zijn!

Hierover is niets wettelijk geregeld. Dat betekent dat de zorgaanbieders en budgethouders hierover samen afspraken moeten maken. Deze worden best in de overeenkomst opgenomen. We hebben daarom volgende tips:

- Tijdelijk niet gebruik maken van de zorg en dienstverlening betekent niet dat je overeenkomst stopt!
- In de overeenkomst kan worden opgenomen dat je recht hebt op een “vakantie” van X aantal dagen. Tijdens deze dagen betaal je geen vergoeding. Je zal dit dan elke keer tijdig moeten aankondigen.
- Omgekeerd kan het ook zijn dat de zorgaanbieder gedurende een bepaalde periode “sluit”. Dan betaal je uiteraard ook geen vergoeding.
- Als je bijvoorbeeld ziek bent kan je dit niet altijd tijdig laten weten aan de zorgaanbieder. Je spreekt best goed af hoe je afwezigheid en eventuele vergoedingen dan worden geregeld. Het zou kunnen dat de zorgaanbieder jou dan bijvoorbeeld een afwezigheidsvergoeding aanrekent.
- Mocht je door omstandigheden (bv een ziekenhuisopname) niet in staat zijn van de diensten van de zorgaanbieder gebruik te maken dan kan je overwegen om je overeenkomst tijdelijk op te schorten. Tijdens deze periode betaal je geen vergoeding aan je zorgaanbieder. De zorgaanbieder moet dit ook zo registreren. De overeenkomst wordt dan tijdelijk stopgezet en na een periode opnieuw opgestart.
- Tijdens die periode kan je eventueel je budget anders inzetten (bv via cash thuis tijdelijk een assistent aanwerven). Dit zal dan ook zo moeten geregistreerd worden. Maar misschien zal je zorgaanbieder voor die periode ook een alternatief voorstellen.
- Hou er rekening mee dat je zorgaanbieder op een bepaald moment misschien je overeenkomst toch zal moeten stopzetten. Het is best dat je dan ook in je overeenkomst vastlegt hoe lang “jouw plaats” beschikbaar kan blijven.

We hebben hiervoor een aantal artikels voorzien in onze modelovereenkomst. Je kan die hieronder downloaden. Heb je nog vragen hierbij? contacteer ons!
 

Downloads

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord