Advieslijn 03 808 22 99

Minimumloon opnieuw geïndexeerd: wat betekent dat voor mijn budget?

Geschreven op wo 7 september, 2022 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Minimumloon opnieuw geïndexeerd: wat betekent dat voor mijn budget?

Heb je een persoonlijke assistent in dienst met een arbeidsovereenkomst? Dan ben je verplicht om die assistent het minimumloon te betalen. Op 1 september verhoogde het minimumloon naar 13,5508 euro bruto per uur. Dat is de vierde indexering in minder dan een jaar.

Hoeveel bedraagt het minimumloon voor persoonlijke assistenten?

Vanaf 1 september 2022 is het nieuwe minimumloon:

  • 13,5508 euro bruto per uur
  • 2.231,37 euro bruto per maand (bij een voltijds contract van 38u per week)

Wanneer stijgt het minimumloon?

  • Indexering: Het minimumloon is afhankelijk van de zogenaamde ‘gezondheidsindex’. Die gezondheidsindex meet hoe duur het leven is. Als de prijzen van producten en diensten stijgen, dan stijgt ook het cijfer van de gezondheidsindex. Van zodra de gezondheidsindex een bepaalde grens (de ‘spilindex’) overschrijdt, stijgen ook de lonen en uitkeringen. En dus ook het minimumloon.
  • Nieuwe CAO: Ook als er een nieuwe CAO wordt getekend, kan het minimumloon stijgen. Begin juli 2021 bijvoorbeeld werd een nieuwe CAO getekend die inging op 1 januari 2021. Die CAO bepaalde een nieuw, hoger wettelijk minimumloon voor iedereen die als persoonlijke assistent werkt met een arbeidsovereenkomst.  

Wat moet ik doen als het minimumloon verhoogt?

  • Je assistent krijgt minder dan het nieuwe minimumloon? Je sociaal secretariaat past het loon automatisch aan. Je hoeft zelf niets te doen. Een aanpassing aan de overeenkomst is niet nodig.
  • Je assistent ontvangt al het nieuwe minimumloon of meer? Dan verhoogt het sociaal secretaraat niet automatisch het loon van je assistent.

Opgelet: De verplichte verhoging van het minimumloon is enkel van toepassing op assistenten die via een arbeidsovereenkomst werken. Werkt je assistent via een takenovereenkomst? Dan ben je niet verplicht om het nieuwe minimumloon te betalen. Het sociaal secretariaat zal het loon van je assistent met een takenovereenkomst dan ook niet automatisch aanpassen.

Verhoogt ook mijn budget?

Nee. Het VAPH indexeert de budgetten één keer per jaar. Dat gebeurt bij de start van ieder kalenderjaar.

De overheid baseert zich daarvoor op de afgevlakte gezondheidsindex. En dat is goed nieuws voor je budget. Want de afgevlakte gezondheidsindex houdt rekening met de evoluties van een langere periode. Voor jou als budgethouder is het dus voordelig dat de overheid de formule hanteert van de afgevlakte gezondheidsindex.

Maar als je een assistent in dienst hebt, moet je wel vandaag al de hogere loonkosten betalen. In 2022 hebben we al vier indexeringen van het minimumloon achter de rug. Later dit jaar komen er nog twee indexeringen aan. En je budget zal pas stijgen in januari 2023. Voor veel budgethouders wordt het daardoor onmogelijk om hun huidige ondersteuning verder te zetten (lees hier de getuigenis van Thomas).

Ben je bang dat je niet zal toekomen met je budget? Denk eraan dat als je een assistent in dienst hebt via een arbeidsovereenkomst je recht hebt op extra VIA-middelen. Voor PVB-budgethouders zijn dat VIA 6-middelen. Voor PAB-budgethouders zijn dat VIA 4- én VIA 6-middelen. Telkens als je een kost indient op de arbeidsovereenkomst met je assistent, verhoogt je budgetlijn met die extra VIA-middelen. Voor PVB-budgethouders is dat met maximum 8,75% van het budget. Voor PAB-budgethouders is dat met maximum 15,75%. Ook al zijn die extra middelen er oorspronkelijk niet om de spilindexen op te vangen, ze kunnen je wel helpen om de stijgende loonkosten te betalen. Lees hier meer over de VIA-middelen.

Hulp nodig om je budget te optimaliseren?

De coaches van Onafhankelijk Leven staan voor je klaar. Ze bekijken samen met jou wat er nodig is om de stijgende kosten het hoofd te bieden.

Ja, ik wil coaching

Vragen?

Heb je een algemene vraag over minimumloon? Bel of mail de advieslijn.
Heb je een specifieke vraag over het dossier van je assistent? Neem dan contact op met je sociaal secretariaat.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord