Advieslijn 03 808 22 99

Mijn PVB stopt op 1 januari 2020 door correctiefase 2. Wat kan ik doen?

Geschreven op do 5 december, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Mijn PVB stopt op 1 januari 2020 door correctiefase 2. Wat kan ik doen?

Het VAPH  herziet voor alle zorggebruikers die op 1 januari 2017 overgingen naar een PVB het budget. Dat is correctiefase 2.  Ongeveer 750 mensen verliezen daardoor  vanaf 1 januari 2020 hun PVB. 

Correctiefase 2 gaat enkel over de mensen die in 2016 beroep deden op een voorziening voor meerderjarige personen met een handicap. We schreven hierover ook een artikel .

Heb jij ook een brief ontvangen waarin je PVB wordt stopgezet? Dat was geen goed nieuws.Wij vinden dat ook niet fijn. We konden dit niet tegenhouden. We willen wel voorkomen dat je hierdoor helemaal zonder ondersteuning valt.  Dit is wat je dan kan doen.

Zet nu je PVB vrijwillig stop en ontvang een zorgbudget

Je kan nu al je PVB vrijwillig stopzetten. Als je dit doet voor 31 december 2019 kom je in aanmerking voor een automatische toekenning van het zorgbudget (BOB). Dat is 300euro per maand die  je vrij kan besteden. Na 31 december 2019 kom je hiervoor niet meer in aanmerking. Het kan wel nog enkele maanden duren vooraleer dat zorgbudget (BOB) wordt uitbetaald. Dat gebeurt via jouw zorgkas of mutualiteit. We weten dat de regering aan het systeem van zorgbudgetten zal sleutelen, maar meer weten we hierover nog niet.

De vrijwillige overstap naar een zorgbudget voor mensen met een handicap is mogelijk voor elke meerderjarige die gebruik maakt van een persoonsvolgend budget (PVB) van het VAPH. Wij raden de vrijwillige overstap alleen aan aan mensen wiens PVB stopt op 1 januari 2020 door de correctiefase. Het bedrag van zorgbudget (BOB) ligt namelijk veel lager dan het PVB.

Sta je ook op de wachtlijst voor een hoger PVB? Dan blijft jouw vraag daar staan. Je wordt niet geschrapt van de wachtlijst.

Vraag verdere ondersteuning via rechtstreeks toegankelijk hulp (RTH).

Je huidige overeenkomst met je huidige zorgaanbieder vervalt op 31 december 2019. Jouw zorgaanbieder krijgt middelen om jou verder te ondersteunen via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). Die middelen komen overeen met het budget zoals dat voor jou werd herberekend. Dat staat ook op de brief die je van het VAPH ontving.

Maar je zorgaanbieder is niet verplicht jou verder zorg en ondersteuning te bieden. Je bespreekt best met je zorgaanbieder welke zorg en ondersteuning nog mogelijk is vanaf 1 januari 2020.

Je kan rechtstreeks toegankelijke hulp combineren met een zorgbudget (BOB).


Heb je nu geen overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder?

Misschien heb jij nu geen overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder, maar stopt jouw PVB ook?  We zoeken voor jou naar een oplossing zodat je met een beperkt budget toch je huidige ondersteuning kan verderzetten. We doen verder ons best om dit mogelijk te maken.


Nog vragen of hulp nodig?

Contacteer dan onze advieslijn. We helpen jou graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord