Advieslijn 03 808 22 99

Mijn levensverhaal; Tocht naar vrijheid!

Geschreven op ma 27 oktober, 2014 door Glenn Conings in de categorie Over ons

Mijn levensverhaal; Tocht naar vrijheid!

Mijn naam is Glenn Conings, geboren in Genk in 1990.
Hoogstwaarschijnlijk heb ik tijdens de zwangerschap zuurstoftekort gehad. Daardoor heb ik hersenverlamming, ook bekend als CP (Cerebral Palsy). Mijn ouders hebben verschillende therapieën met me gedaan om mijn fysieke toestand te verbeteren. Zo ben ik op mijn elfde twee maanden naar Amerika geweest en ik heb dit herhaald op mijn dertiende. Dit was de mooiste ervaring uit mijn leven. De menselijke benadering die de Amerikanen gebruiken bij mensen met een beperking beviel mij enorm.

Mijn naam is Glenn Conings, geboren in Genk in 1990.
Hoogstwaarschijnlijk heb ik tijdens de zwangerschap zuurstoftekort gehad. Daardoor heb ik hersenverlamming, ook bekend als CP (Cerebral Palsy). Mijn ouders hebben verschillende therapieën met me gedaan om mijn fysieke toestand te verbeteren. Zo ben ik op mijn elfde twee maanden naar Amerika geweest en ik heb dit herhaald op mijn dertiende. Dit was de mooiste ervaring uit mijn leven. De menselijke benadering die de Amerikanen gebruiken bij mensen met een beperking beviel mij enorm.

Ik heb school gelopen in het buitengewoon onderwijs voor mensen met een fysieke beperking. Mijn ouders hadden me graag naar het gewoon onderwijs zien gaan, maar omdat er geen persoonlijke assistentie was, ging dit niet. Had ik de kans gekregen om gewoon onderwijs te volgen en verder te studeren dan had ik mijn talenten vroeger kunnen ontwikkelen. Op school hadden de leerkrachten en therapeuten het niet altijd makkelijk met mij. Ik kon mij namelijk niet verzoenen met de ingesteldheid van zo'n school. Bijvoorbeeld het feit dat ik zelf wou bepalen wie mij op het toilet zette zorgde voor ergernis bij het personeel.

Voor alle duidelijkheid; ik heb het niet over individuele personen maar eerder over de mentaliteit en het systeem. Er zitten schatten van mensen. Een aantal van hen zal ik voor altijd in mijn hart dragen omdat ze mij enorm hebben geholpen op mentaal vlak.
Naarmate ik de leeftijd kreeg om de school te verlaten wilde ik graag weten wat ik verder zou gaan doen. De school wist het ook niet zo goed en geloofde niet dat ik mij professioneel zou kunnen bezig houden, zelfs vrijwilligerswerk leek voor hun onhaalbaar in mijn situatie. Ik ben bij verschillende instanties gaan aankloppen voor werk, maar zonder succes. Van school uit hadden ze me een jaar trajectbegeleiding gegeven met als opzet het vinden van werk.

Werk vinden bleek niet zo eenvoudig tot ik op de Reva-beurs in aanraking kwam met het activisten-milieu voor personen met een beperking. Een tijdje later ben ik bij een mensenrechten organisatie voor personen met een beperking op gesprek geweest. Ze zagen onmiddellijk mijn sterke wil om iets te veranderen aan de situatie van personen met een beperking en hebben mij een vrijwilligerscontract aangeboden.

Na een jaar kreeg ik, van Peter Lambreghts, een mail met de vraag of ik bij de Onafhankelijk Leven ambassadeurs wou aansluiten. Hierop heb ik enthousiast "ja" geantwoord. Ondertussen was ik op zoek naar een appartement om alleen te gaan wonen. Na een tijdje zoeken heb ik dat ook gevonden. Ik heb mijn appartement volledig laten aanpassen. In diezelfde periode heb ik mijn PAB gekregen. Nu woon ik alleen en komt er assistentie wanneer nodig.

Toen kreeg ik het idee om een stage te gaan doen bij het ‘team beweging’ van Onafhankelijk Leven vzw. Ik heb dit voorstel op mail gezet en doorgestuurd. Enige tijd later kwam er een positief antwoord. Nu ben ik bezig aan een stage van één jaar en mijn taken zijn het voorbereiden van documenten, analyses maken, mijn mentor volgen tijdens de vergaderingen en het geven van mijn eigen visie, kortom het helpen bij het beleidswerk en het werk als beweging.
Ik voel mij groeien als een activist. Ik kan niet beter zitten dan in zo een professioneel kader. Ik zal mijn talenten altijd ten dienst stellen van deze organisatie. Het geeft heel veel voldoening en ik voel mij nuttig!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord