Advieslijn 03 808 22 99

Mijn job als medewerker bij de advieslijn van Onafhankelijk Leven: Chris, Bas, Lien en Jana vertellen

Geschreven op ma 4 oktober, 2021 door Sofie Jacobs in de categorie Getuigenis

Mijn job als medewerker bij de advieslijn van Onafhankelijk Leven: Chris, Bas, Lien en Jana vertellen

Wie zijn de gezichten achter de advieslijn en met welke vragen kan je bij hen terecht? Chris, Bas, Jana en Lien vertellen waarom ze hun job zo fijn vinden.

Als budgethouder kan je bij de advieslijn van Onafhankelijk Leven terecht voor een antwoord op al je vragen over PAB of PVB. De medewerkers van de advieslijn ondersteunen in alle aspecten van de besteding van het ondersteuningsbudget, geven inzicht in de overeenkomst met de zorgaanbieders en verduidelijken complexe VAPH brieven en richtlijnen. Chris, Bas, Jana en Lien zijn de medewerkers van dienst, ze vertellen je graag over de voldoening die ze uit de job halen en over de maatschappelijke betrokkenheid die ze elke dag ervaren.

"Veel contact met de budgethouders"

"Als medewerker van de advieslijn hebben we uiteraard veel contact met budgethouders, dat zijn mensen die een persoonsvolgend budget hebben gekregen," zegt collega Chris Van Acker. "Die contacten verlopen zowel telefonisch als via mail. Elk contact is verschillend, soms grappig, soms heel serieus, maar meestal kunnen we toch afsluiten met een goed gevoel. Dat vind ik zelf het leukst. Soms belt iemand vanuit een ongenoegen of met een complexe vraag, maar doorheen het gesprek komen we toch met een bruikbare oplossing en kunnen we het gesprek hoopvol en opgewekt afsluiten. Het gevoel om houvast te bieden, verduidelijking te kunnen geven en soms zelfs mensen weer perspectief te kunnen bieden, is onbetaalbaar. Daar doe ik het voor.”

Collega Bas Pelle vult aan: "Het feit dat je in direct contact staat met de doelgroep en hun leven heel concreet beter, meer comfortabel en meer onafhankelijk maakt is een fantastisch doel om voor te werken."

"Goed kunnen luisteren is minstens even belangrijk - zo niet belangrijker - als de juiste informatie kunnen geven", voegt collega Lien Mentens nog toe. Het mooiste compliment dat een budgethouder je kan geven, is dat hij of zij zich écht begrepen voelt. Door het dagelijks contact voelen we heel goed aan wat er leeft bij de budgethouders en kunnen we de pijnpunten in de wetgeving snel oppikken. Wanneer we die signaleren bij het beleidsteam van Onafhankelijk Leven en we merken dat ze hier op beleidsniveau mee aan de slag gaan, geeft dat veel voldoening", zegt Lien.

"Job is maatschappelijk heel relevant"

"We denken mee. We staan elke dag voor onze budgethouders op de barricade. We zoeken samen naar concrete oplossingen om het leven van een persoon met een handicap comfortabeler te maken", zegt Chris.

"Je bent deel van een groter geheel en werkt op die manier mee aan een betere samenleving voor personen met een handicap", bevestigt Lien.

Jana voegt toe: "Ik vind het een fantastisch gevoel dat ik op maatschappelijk niveau veel kan betekenen voor mensen met een handicap. Zo hebben wij tijdens de coronapandemie echt het verschil kunnen maken. Zo kwam er extra budget vrij om budgethouders te helpen in hun thuiscontext toen ze niet meer naar de voorziening konden. De zorg viel toen plots in handen van het hele gezin. Ondertussen bleven de facturen van de voorziening binnenvallen, maar hadden ze wel nood aan extra ondersteuning thuis. Wij hebben toen veel kunnen betekenen voor onze budgethouders."

"Werkgever houdt rekening met ons"

"Ik werk regelmatig gewoon van thuis uit, lekker in comfortabele kledij. Vermits ik uit ziekteverlof kom, verlies ik weinig tijd en energie met verplaatsingen. Ondanks thuiswerk, is de samenhorigheid toch groot. De missie van de organisatie voel je echt en is meer dan een stukje tekst op papier," zegt Chris.

Bas vult aan: "De maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie is waanzinnig motiverend. Het is ook van onschatbare waarde om als persoon met een beperking bij een organisatie te werken die oog heeft voor je beperking en open staat om aanpassingen te doen op de werkvloer. Dit naast nog het comfort dat het begrip als zodanig met zich meebrengt, wat de werkvreugde alleen maar ten goede komt."

"De open communicatie op de werkvloer is fantastisch. Fijn dat er zowel collega’s zijn met een beperking of dat ze binnen het gezin, familie of vrienden ook iemand kennen met een beperking. Iedereen heeft dan ook een goed empathisch vermogen. Oprechtheid is hier echt aanwezig. Als er dan eens nood is aan een babbel dan is hier ook ruimte voor. Een job waarin je niet enkel fijne mensen leert kennen, maar ook gewoon een job waar je 200% jezelf kan en mag zijn,” besluit Jana.

Onafhankelijk Leven zoekt een nieuwe medewerker voor de Advieslijn. Lijkt die job je wel wat? Bekijk dan snel de vacature

Wil je als budgethouder wat meer informatie over de advieslijn? Neem dan hier een kijkje.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord