Advieslijn 03 808 22 99

Mijn job als coach bij Onafhankelijk Leven: Annelies vertelt

Geschreven op di 7 september, 2021 door Annelies Vande Vyvere in de categorie Getuigenis

Mijn job als coach bij Onafhankelijk Leven: Annelies vertelt

Als budgethouder kan je bij Onafhankelijk Leven terecht bij de advieslijn voor een antwoord op al je vragen. Wil je liever persoonlijke begeleiding en ondersteuning, dan kan je beroep doen op een van onze coaches. Maar wat houdt die job nu precies in? Coach Annelies licht een tipje van de sluier op.

Belangrijke schakel

"Leden van Onafhankelijk Leven kunnen met hun vragen terecht bij de Advieslijn, maar als er behoefte is aan meer persoonlijke ondersteuning, dan kan iedere budgethouder individueel coaching krijgen." Aan het woord is Annelies Vande Vyvere, coördinator bij Onafhankelijk Leven en coach in de regio Oost- en West-Vlaanderen. "Als Onafhankelijk Leven-coach vorm je een belangrijke schakel tussen de budgethouder, de verschillende zorgaanbieders en het VAPH. Je vertegenwoordigt de belangen van de budgethouder en biedt de gepaste dienstverlening."

"Samen met de budgethouder ga je het PAB of PVB zo goed mogelijk invullen om tegemoet te komen aan de noden en wensen van de budgethouder. Dit gebeurt hoofdzakelijk tijdens een huisbezoek bij de budgethouder zelf", gaat Annelies verder. "Als coach ben zo ongeveer 80 % van de tijd op de baan. Zo kom je bij  verschillende mensen  in heel uiteenlopende  situaties terecht. Elke coaching is anders. Dat maakt onze job zo boeiend en afwisselend"

Niet alleen bij de opstart

Onze coaching voorziet ondersteuning op 3 grote domeinen : Ten eerste bij de opstart. Die begint wanneer je als budgethouder jouw terbeschikkingstelling van jouw PVB of PAB ontvangen hebt. Samen met de budgethouder starten we het budget op en bieden we ondersteuning tijdens de opstartfase. Een tweede pijler is het uitvoeren van de administratie naar het VAPH en het adviseren van budgethouders in het volgen van de bestedingsregels van het PVB. Deze vorm van dienstverlening bieden we ondertussen 14 jaar aan iedereen met een PAB of PVB. Trajectcoaching is onze derde en relatief nieuwe tak binnen de coaching. Nav het invoeren van de PVF bieden we ook ondersteuning in het bekijken van de overeenkomsten van vergunde zorgaanbieders (VZA), gaan we mee op zoek naar de meest gepaste ondersteuning en verduidelijken we de vraagprijs van de ondersteuning bij een VZA.

Meedenken

Als coach is een goede kennis hebben van de mogelijke zorgaanbieders, soorten overeenkomsten en de bestedingsregels van het PVB onontbeerlijk. "Een goede coach kan goed luisteren. ", zegt Annelies. "Je moet kunnen meedenken met de budgethouder. Luisteren naar wat hij of zij wil in het leven. Welke soort ondersteuning hiervoor het best is aangewezen. En dit realiseren binnen de mogelijkheden die het budget biedt. Je legt als het ware samen met de budgethouder de puzzel die ervoor zorgt dat men de regie over het eigen leven neemt."

Gevarieerd takenpakket

Onze coaching houdt in dat we op heel veel domeinen deskundig zijn. "Je moet als coach organisatorisch sterk zijn en goed planningsgericht kunnen werken. Je krijgt de vrijheid om je eigen agenda in te vullen, waarbij je zowel tijd dient te voorzien voor huisbezoeken als administratie achteraf", legt Annelies uit. "Zo gaan we niet alleen op bezoek bij onze budgethouders, we zorgen er ook voor dat hun administratie in orde is en de kosten op tijd ingediend worden bij het VAPH. Daarnaast checken we ook de bestedingsregels om ervoor te zorgen dat het budget zo optimaal mogelijk ingezet wordt. Een hele boterham, maar het zorgt wel voor een gevarieerde en boeiende job."

Een job die heel wat voldoening geeft

Annelies rolde meer dan 10 jaar geleden in de job als coach en heeft ondertussen al heel wat budgethouders mogen coachen in het nemen van de regie over hun eigen leven. "Je leeft als coach ook echt mee met je cliënten", vertelt Annelies met passie. "Je bouwt een hechte vertrouwensband op, zeker als je iemand langere tijd mag ondersteunen. Ik haal heel veel voldoening uit het coachen van budgethouders waarbij je de ondersteuning ziet evolueren, telkens als ze een nieuwe levensfase in gaan. Zo coach ik al jaren een budgethouder van bij de opstart van zijn PAB dat nu ondertussen een PVB is. Dankzij dat budget kon hij op kot in Leuven om geschiedenis te gaan studeren. Hij behaalde zijn diploma, vond werk en nu heeft hij een huis gekocht dat hij wil verbouwen en aanpassen aan zijn noden. Telkens wanneer hij in een nieuwe fase in zijn leven komt, herbekijken we de invulling van zijn budget en gaan we dat verder afstemmen wat voor hem belangrijk is op dat moment. Dat schept niet alleen een vertrouwensband, maar het geeft ook ontzettend veel voldoening."

Onafhankelijk Leven zoekt nog een paar nieuwe coaches. Lijkt een job als coach je wel wat? Bekijk dan snel onze vacatures. Wil je als budgethouder wat meer informatie over wat een coach voor jou kan betekenen? Neem dan hier een kijkje.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord