Advieslijn 03 808 22 99

Mijn job als coach bij Onafhankelijk Leven

Geschreven op ma 24 januari, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Getuigenis

Mijn job als coach bij Onafhankelijk Leven

Als budgethouder kan je bij Onafhankelijk Leven terecht bij de advieslijn voor een antwoord op al je vragen. Wil je liever persoonlijke begeleiding en ondersteuning, dan kan je beroep doen op één van onze coaches.

Maar wat houdt die job nu precies in? Een paar coaches lichten een tipje van de sluier. We zijn trouwens op zoek naar nieuwe coaches voor West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg!

Belangrijke schakel tussen de budgethouder, de zorgaanbieders en het VAPH

Annelies steekt van wal: "Als Onafhankelijk Leven-coach vorm je een belangrijke schakel tussen de budgethouder, de verschillende zorgaanbieders en het VAPH. Je vertegenwoordigt de belangen van de budgethouder en biedt de gepaste dienstverlening. Samen met de budgethouder ga je het PAB- of PVB-budget zo goed mogelijk invullen om tegemoet te komen aan de noden en wensen van de budgethouder. Dit gebeurt hoofdzakelijk tijdens een huisbezoek bij de budgethouder zelf. Als coach ben je zo ongeveer 80 % van de tijd op de baan. Zo kom je bij verschillende mensen in heel uiteenlopende situaties terecht. Elke coaching is anders. Dat maakt onze job zo boeiend en afwisselend."

Saartje bevestigt: “Het werk als coach bij Onafhankelijk Leven is heel gevarieerd. De ene dag ben je samen met de cliënt en zijn of haar netwerk een ondersteuningspuzzel aan het leggen en kijken hoe het budget optimaal wordt ingezet, de andere dag ben je een webinar aan het geven over hoe je kan opstarten met een PAB-budget. Je komt in heel veel verschillende situaties terecht als coach, wat het werk nooit saai maakt.”

Veel contact en veel dankbaarheid

Jana vindt vooral het menselijk contact en de dankbaarheid van de budgethouders zo leuk aan deze job: “Je verruimt dagelijks je netwerk in het zorglandschap. Bij het ene bezoek ben je alleen bij de budgethouder, de andere keer is het hele gezin van de partij of ga je langs in de voorziening waardoor je in aanraking komt met de verschillende zorgverleners. De dankbaarheid die je krijgt van de budgethouders is erg groot! Sommigen hadden voor ons bezoek nog nooit over het PVB-budget gehoord of wisten niet wat ze ermee kunnen doen. Als je dit allemaal kan uitklaren met een simpel bezoek in pasklare taal, dan gaat er voor de meeste budgethouders een hele nieuwe wereld open. Ze kunnen dan met de hulp die ze krijgen terug leven en moeten dan minder overleven.”

Goed kunnen luisteren, organiseren en plannen

"Een coach kan goed luisteren. Je moet kunnen meedenken met de budgethouder. Luisteren naar wat hij of zij wil in het leven, welke soort ondersteuning hiervoor het best is aangewezen en dit realiseren binnen de mogelijkheden die het budget biedt. Je legt als het ware samen met de budgethouder de puzzel die ervoor zorgt dat men de regie over het eigen leven neemt. Zo gaan we niet alleen op bezoek bij onze budgethouders, we zorgen er ook voor dat hun administratie in orde is en de kosten op tijd ingediend worden bij het VAPH. Daarnaast checken we ook de bestedingsregels om ervoor te zorgen dat het budget zo optimaal mogelijk ingezet wordt,” zegt Annelies.

Johanna vult aan: “Elke weg is anders, er bestaan geen gelijkaardige budgethouders of dossiers, iedereen heeft zijn eigen dromen en die probeer je mee vorm te geven. Dat maakt de job echt boeiend en verrijkend. Maar het klopt inderdaad dat er best wat administratief werk komt bij kijken, het is dus wel belangrijk dat je ook graag een verslag maakt, telefoneert, mailt en met cijfertjes werkt.”

En toch sta je er nooit alleen voor

“Teamwork makes dreamwork”, zegt Saartje. “Ondanks het feit dat je als coach veel alleen op de baan bent, kan je altijd terecht bij je collega’s met al je vragen of gewoon om je hart eens te luchten. Onze vergaderingen zijn echte aanraders, want die vinden plaats met lekkere hapjes en drankjes!"

“In deze job sta je er niet alleen voor! Je kan steeds terugvallen op een team en met je vragen bij één van hen terecht", besluit Johanna.

Onafhankelijk Leven zoekt nog een paar nieuwe coaches!

We zoeken nog nieuwe coaches voor Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant Lijkt een job als coach je wel wat?

Bekijk onze vacatures!

Wil je als budgethouder wat meer informatie over wat een coach voor jou kan betekenen? Neem dan hier een kijkje.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord