Advieslijn 03 808 22 99

Mijn goed voornemen voor 2017?

Geschreven op di 3 januari, 2017 door Brandberries in de categorie Opinie

Mijn goed voornemen voor 2017?

Directeur van Onafhankelijk Leven vzw, Koenraad Depauw, heeft ook goede voornemens voor het nieuwe jaar. Exact 12 jaar geleden solliciteerde hij bij Onafhankelijk Leven vzw. En sindsdien strijdt hij voor een eigen budget voor mensen met een beperking. 'Met het persoonsvolgend budget is het éindelijk zover en die kans moeten we grijpen.'

Exact 12 jaar geleden solliciteerde ik bij Onafhankelijk Leven vzw. Ik deed dat bij Jan-Jan Sabbe, oprichter van Onafhankelijk Leven vzw en dé ervaringsdeskundige bij uitstek. Hij was boomchirurg en viel in 1980 uit een boom. Het verdict: volledig verlamd. Dit veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van heel veel andere mensen met een beperking. Een verlamde twintiger? Die gaat naar een instelling. Maar dat was nu net wat Jan-Jan niet wou. Hij wilde zelf keuzes maken, beslissen over zijn eigen leven. Dus spant hij een proces aan tegen de overheid. Hij wint het proces en krijgt het geld dat de overheid normaal voor hem aan de voorziening betaalt, gewoon op zijn rekening gestort. Een primeur: Jan-Jan kan gewoon thuis blijven wonen én zijn ondersteuning zelf organiseren.

Toen, tijdens het sollicitatiegesprek, gaf Jan-Jan me maar één opdracht: ‘Koen, jij zorgt ervoor dat alle mensen met een handicap zo’n eigen budget hebben’.

Jan-Jan is er niet meer, maar wat zou ik nu, 12 jaar later, graag een glas met hem drinken en klinken. Op de toekomst. De toekomst voor mensen met een beperking. Want het is éindelijk zover. Elke volwassene met een handicap krijgen een persoonsvolgend budget (PVB) waarmee ze zelf hun ondersteuning kunnen organiseren of inkopen. Op 1 januari 2017 stopte de Vlaamse overheid met het rechtstreeks subsidiëren van voorzieningen voor volwassenen met een beperking. Het proces dat Jan-Jan won voor zichzelf is nu werkelijkheid voor meer dan 30 000 mensen met een handicap in Vlaanderen. Dit is ongezien. Revolutionair. Een moedige politieke beslissing.

En toch lees ik in de kranten:  ‘De hervorming van de gehandicaptensector is een verborgen inkrimping van de zorg’; ‘Persoonsvolgende financiering, iedereen in de kou’; ‘Achteruitgang voor de sector’. En dat doet pijn. Niet enkel zijn deze statements niet waar, ze negeren ook de toekomstvisie die wij, en een groot deel van de samenleving voor ogen hebben: een andere wereld voor mensen met een beperking.

Ik blijf vastberaden om te kiezen voor een samenleving waarin iedereen met een handicap welkom is. Want het is niet normaal dat duizenden mensen met een handicap wachten op ondersteuning. Het is niet normaal dat in Vlaanderen dubbel zoveel kinderen met een handicap geïnstitutionaliseerd zijn in vergelijking met Nederland. Het is niet normaal dat we mensen afzonderen van de maatschappij omwille van een uiterlijk kenmerk: een handicap. Het is niet normaal dat we de rechten van mensen met een handicap naast ons neerleggen.

Mijn goed voornemen voor 2017? Het persoonsvolgend budget: dé kans op vooruitgang, die moeten we grijpen. Zodat we mensen met een beperking niet meer teleur moeten stellen. Zodat mensen met een beperking minstens de kans krijgen om hun eigen keuzes te maken, om zelf hun leven uit te bouwen. Zodat we de kracht in mensen aanwakkeren, ondanks hun handicap. Zodat zij en wij, samen een andere en betere  wereld creëren voor, van en door mensen met een beperking.

Koenraad Depauw, directeur Onafhankelijk Leven vzw

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord