Advieslijn 03 808 22 99

Mijn drie weken met een Braziliaanse assistente

Geschreven op wo 7 februari, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Getuigenis

Mijn drie weken met een Braziliaanse assistente

Toen mijn vriendin naar Azië vertrok voor een reis van 3 weken werd het spannend. De volgende dag ging mijn tijdelijk inwonende assistente aankomen. Helemaal uit Brazilië. Vandaag zijn we drie weken later en trek ik mijn conclusies!

Permanentie organiseren met een PVB is niet makkelijk. De budgetten zijn gewoon niet hoog genoeg om doorlopende assistentie te voorzien. Daarnaast is oproepbare permanentie maar op heel weinig plekken beschikbaar. De voorbije weken heb ik een mogelijke oplossing uitgetest, en dat viel heel goed mee!

Als je niet alleen woont is het geen ramp als de lift blokkeert, je naast je stoel valt, of je die winterjas niet aankrijgt. Er is altijd iemand in de buurt die even kan bijspringen. Mensen die het zonder huisgenoot moeten stellen moeten creatiever zijn. En aangezien mijn vriendin de voorbije 3 weken in Azië rondliep was ik in dat geval. 

Na wat zoeken vond ik de website workaway.info. Deze  internationale zoekertjessite brengt mensen die hulp zoeken samen met inwonende vrijwilligers. In ruil voor kost en inwoon kunnen deze mensen als assistent ingeschakeld worden. Je spreekt onderling en op voorhand af hoeveel uur en welke taken je van hen verwacht.

Na enkele dagen kon ik al kiezen uit 5 kandidaten. Uiteindelijk werd het Anna uit Brazilië die voor mijn deur stond. Deze jonge leerkracht uit Sao Paulo trekt quasi kosteloos door Europa omdat ze in alle landen een paar weken bij een gezin gaat meehelpen.

Anna spreekt perfect Engels, wat het een pak makkelijker maakt behoorlijk af te spreken. Na enkele dagen was het helemaal duidelijk hoe en wanneer ze mij best kon helpen en wanneer ik haar helemaal niet nodig heb. Ik ben niet één keer ongerust geweest de voorbije weken en heb er zelf een internationale connectie aan overgehouden die me hopelijk ooit in Brazilië doet belanden. 

Voordelen

 • Er is inwonende assistentie. Het is geen ramp als er iets onverwachts gebeurd. Ook ouders van een kind met een beperking kunnen al  beginnen dromen van een hele nacht doorslapen. 
 • Het is gratis. Je moet meer eten voorzien maar dat kost nauwelijks iets. 
 • De duur van de samenwerking kan sterk variëren. Zo heb ik al vragen gekregen van mensen die 6 maanden willen blijven. Vaak zal het echter om enkele weken gaan
 • Je brengt de wereld binnen in je huis. De culture uitwisseling is heel leuk en ook je talen gaan erop vooruit.

Nadelen

 • Je ondertekent geen overeenkomst  en bent dus ook nooit helemaal zeker van je hulp. Het kan afspringen, ze kunnen niet opdagen of snel weer vertrekken. Dit kan je compenseren door tot een week voor de start 2 kandidaten achter de hand te houden.
 • Je moet een kamer op overschot hebben. Verder zal je ook sneller kandidaten vinden als je in of dichtbij een stad woont.
 • De vrijwilligers zullen waarschijnlijk geen Nederlands spreken en geen ervaring hebben. Ze zullen de omgeving niet kennen en vaak ook geen rijbewijs hebben. Het vraagt dus wel energie om hen wegwijs te maken.
 • Je kan niet verwachten dat ze voltijds klaarstaan. Bij mij was de afspraak dat ik haar voor 2 uur per dag taken kan geven en dat ze voor de rest vrij is. Dat moet je goed afspreken op voorhand. 

Conclusie, ik ben fan! De volgende keer mijn vriendin vliegtuigtickets bestelt ben ik helemaal gerust. Ik vind wel een workawayer die ik dan maar meteen zal gidsen doorheen het gamma Belgisch bier.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst