Advieslijn 03 808 22 99

Met mijn beperking naar het buitenland was een gok die ik won

Geschreven op do 10 maart, 2016 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Met mijn beperking naar het buitenland was een gok die ik won

Kamil, onze Griekse vriend is terug thuis. Hij hoopt dat meer mensen met een beperking zoals hij een buitenlands avontuur zullen aangaan. Hoe hij als persoon met een beperking een half jaar in België beleefde, schreef hij in dit artikel neer. 

Eerste keer langer dan 14 dagen van huis weg

Ongeveer zes maanden geleden, nam ik het  vliegtuig en verliet Griekenland, drie uur later was ik in België. Mijn uiteindelijke bestemming was Gent, de meest speciale stad van dit prachtige land. Waarom ik dit deed? Niet als toeristische uitstap, maar omdat ik besliste om een EVS* ervaring  mee te maken. Het was waarschijnlijk de beste gok die ik ooit deed in mijn leven. Een gok, omdat het de eerste keer was in mijn leven dat ik mijn familie voor meer dan twee weken verliet en dat ik wegging met mijn persoonlijke assistent (PA), in een vreemd land, in een onbekende omgeving en omstandigheden en vele verschillen met het leven dat ik gewend was.
(*European Voluntary Service – dat valt onder Erasmus + programma)

Zeker over een ding, ik wilde dit doen!

Ik was onzeker over veel dingen: over de samenwerking met mijn persoonlijke assistenten op lange termijn, over mijn alledaagse noden, over het weer, over het werk dat ik zou moeten doen, over de mensen die ik zou tegenkomen en waarmee ik zou werken, over de Belgische manier van leven en zo veel meer. Maar ik was zeker over één ding: ik wilde dit doen.
Enerzijds was het een mogelijkheid die ik misschien maar één keer kreeg om één van mijn dromen te vervullen: om in een vreemd land te gaan wonen voor een langere periode en een nieuwe cultuur te leren kennen en anderzijds was het een enorme kans om op het terrein van Onafhankelijk Leven vzw te werken, voor twee van de toporganisaties van haar type binnen Europa (Onafhankelijk Leven vzw en ENIL). Ik ben ook één van de medestichters en voorzitter van “i-living”, de eerste organisatie rond Onafhankelijk Leven vzw in Griekenland, dus interesseert Onafhankelijk Leven vzw me zeer erg.

Ik heb veel geleerd in die 6 maand

Van op het ogenblik dat ik aankwam in Gent en mijn nieuwe leef- en werkomgeving zag en natuurlijk mijn nieuwe collega’s, had ik een zeer positief gevoel. De ruimte was groot, alles was goed georganiseerd en iedereen was zeer vriendelijk. Absoluut de beste start die ik me kon voorstellen. En het werd elke dag beter. Een EVS zoals deze meemaken was een echt privilege en een goede leerervaring. Ik ben er zeer dankbaar voor en zal het nooit vergeten.
Ik leerde veel in die zes maanden, verwierf vaardigheden en ontwikkelde me als persoon, bezocht veel plaatsen, ontmoette interessante mensen, proefde nieuwe dingen en had in het algemeen veel nieuwe ervaringen. Zelfs voor mijn toekomst opent dit deuren en geeft het me vooruitzichten die ik nog nooit eerder had.

Door mijn beperking heb ik veel assistentie nodig, EVS kan dit voorzien. 

Ik ben een persoon met een beperking (een rolstoelgebruiker), dus voor een project zoals dit heb ik bijkomende zorg nodig die een persoon zonder beperking die in het buitenland op stage gaat niet nodig heeft. Ik heb een persoonlijke assistent nodig voor mijn alledaagse noden (hulp bij het eten, aankleden, naar het toilet gaan en zo veel meer), voor een toegankelijke levens- en werkruimte, toegankelijk transport,... EVS voorziet dit allemaal! Dus kan ik met de hulp van mijn persoonlijke assistenten en de volledige steun van mijn collega’s van Onafhankelijk Leven vzw en ENIL (en in het bijzonder van mijn EVS-mentor Peter) succesvol een Erasmusperiode beleven!

Als je de kans krijgt doen!

Een EVS is iets dat iedereen zou moeten doen die de kans krijgt. En het is ook inclusief en toegankelijk voor mensen met een beperking, zoals je hoorde! Je ervaart een nieuw land en cultuur, je krijgt werkvaardigheden in een werkveld dat verondersteld is je te interesseren en uiteindelijk word je een beter persoon. Hou ook in gedachten dat de EVS niet enkel bestaat uit vrijwilligerswerk. Je krijgt ook veel kansen om “toeristische activiteiten” te doen, om lokale mensen te ontmoeten,…. het is een ervaring die je maar één keer in je leven krijgt met alles er op en er aan! Dus, als je de kans krijgt, ABSOLUUT DOEN!
Meer info www.youthinaction.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord