Advieslijn 03 808 22 99

"Met een beetje hulp kan ik het wel.”

Geschreven op do 2 maart, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Getuigenis

"Met een beetje hulp kan ik het wel.”

Delfien Leune (34) is een jonge vrouw met een licht mentale beperking. Ze werd Belgisch kampioen rugslag en geeft zwemles aan kindjes met een beperking. Ze houdt van sporten, dieren, de natuur, maar ook veel van mensen. De mensen om haar heen helpen Delfien dan ook om haar eigen leven uit te bouwen. 

Sporten als uitlaatklap

Delfien was - zoals veel kleuters - een kind met bakken energie. Ze kwam vaak aandacht vragen, ze had geen zittend gat en moest veel energie kwijt. Daarom besloten haar papa en mama om haar in te schrijven in een zwemclub in de buurt. Dit was de Veurnse zwemclub, een ‘gewone’ sportclub. G-sport stond in die tijd nog in zijn peuterschoenen.

De twee trainingsmomenten per week deden Delfien duidelijk goed. Ze kon wat overtollige energie kwijt en mama en papa volgden haar op de voet.

Niet veel later kon Delfien ook terecht bij de sportwerking van Tandem West. Die organiseert activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen met en zonder beperking. Uiteraard zag Delfien het zwemmen op zaterdagvoormiddag helemaal zitten.

Delfien: “Ik heb alle zwemwedstrijden van Tandem West mogen meemaken tot trainster Evelyne op mijn 18de zei dat ik wel eens mocht deelnemen aan nationale competities. Dus dat heb ik gedaan.”

Belgisch kampioen

En dat deed Delfien fantastisch. Ze werd op haar niveau Belgisch kampioen rugslag. En ze mocht meegaan met de nationale aflossingsploeg naar Tsjechië en Polen. Wat een avontuur! Haar ouders steunden haar volledig. Trainers Koen en Dries van BOAS zorgden ervoor dat ze het diepste uit de kan haalde. En zo behaalde Delfien samen met haar ploegje de bronzen medaille op de wereldkampioenschappen in ons eigen Wachtebeke.

“Toen ik met school stopte op mijn 21ste en ik moest werken, werd veel trainen heel moeilijk, en was het competitiezwemmen geen optie meer. Toch ben ik blijven zwemmen en ben ik ook blijven voetballen onder vrienden en vriendinnen.”

Zwemles aan kindjes geven

Enkele jaren daarna kwam Delfien haar trainer Dries terug tegen. Dries zei dat hij zwemles gaf aan kinderen met een beperking. Hij vroeg aan Delfien of ze ook enkele kindjes zwemles wilde geven. Zo gezegd, zo gedaan. “Ik deed het heel goed. Soms moet ik wel streng zijn. Maar ik krijg ook complimentjes. Ik doe dit nu nog altijd en ik doe het graag.”

Om zwemles te geven, neemt Delfien elke dinsdag de belbus van haar werk naar het station van Ieper, daarna stapt ze op de trein richting Kortrijk, waar Dries haar oppikt om naar het zwembad te gaan. Na de zwemles brengt vrijwilliger Gabriel van de minder-mobielen-centrale van de CM haar terug naar Wervik.

Delfien: “Dat lijkt heel ingewikkeld, maar mama en papa hebben me heel goed getoond hoe het moet. Ze zijn de eerste keren met mij meegegaan. Nu nog zorgen mama en papa er elke week voor dat de belbus er is, dat mijn ticket voor de trein er is en dat Gabriël klaar staat om me terug te brengen. Met een beetje hulp kan ik het wel.

Een leven naast het zwemmen

Natuurlijk doet Delfien ook andere dingen naast zwemmen en zwemles geven. “Elke woensdag ga ik voetballen bij de dames G-ploeg van Gullegem. Mijn vriend brengt me naar de training en daar ben ik heel blij om want zo kan ik elke dag doen wat ik graag doe.”

Daarnaast werkt Delfien in de Milieuboerderij Palingbeek in Zillebeke. “Ik ben graag buiten in de natuur en tussen de dieren van de boerderij.” Maar Delfien is ook graag onder de mensen. Tijdens de week verblijft ze in de leefgroep van de Fakkel in Wervik. In het weekend kan ze bij haar ouders terecht in Veurne of logeert ze bij haar vriend in Wervik.

“Ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij, omdat ik graag met mensen praat.” Delfien heeft dan ook best een groot netwerk. “Mijn mama en papa, meter Roosje, tantes en nonkels, mijn begeleiders in de leefgroep en de dagbesteding, mijn trainers… Dat zijn allemaal mensen die met mij het beste voorhebben en op wie ik gelukkig altijd kan rekenen.”

En zo laat Delfien zien dat je leven in eigen handen nemen als iemand met een handicap niet wil zeggen dat je dat helemaal alleen hoeft te doen. Samen sta jij sterk.

Delfien samen met mama en papa

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? Laat je gegevens hier achter.

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord