Advieslijn 03 808 22 99

Meldpunt bewindvoering wacht op jouw signaal

Geschreven op za 7 januari, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Nieuws

Meldpunt bewindvoering wacht op jouw signaal

Samen met 50 organisaties uit de Vlaamse welzijnssector lanceert Onafhankelijk Leven vzw het meldpunt bewindvoering. Dit prikbord moet ervaringen van gebruikers bundelen. Als we genoeg feiten, verhalen en meningen verzamelen zijn we veel beter gewapend om de wetgeving te verbeteren!

Wanneer meerderjarige mensen niet of slechts ten dele in staat zijn om voor zichzelf en hun bezittingen te zorgen, dan kunnen ze door de vrederechter een bewindvoerder worden toegewezen die de betrokken persoon beschermt en zijn goederen beheert.

Een delicate taak die met veel zorg en respect voor de kwetsbare persoon moet uitgevoerd worden en die zowel van de kant van de vrederechter als van de aangewezen bewindvoerder veel empathie en betrokkenheid veronderstelt. In de praktijk merken we dat dit vaak verkeerd loopt. 

"Mijn kinderen hebben me een bewindvoerder opgedrongen om hun erfenis veilig te stellen."

"De vrederechter parkeert mijn kind in een voorziening tegen mijn wil. Hij is vooral bezig met het beperken van zijn eigen werklast en het bedienen van bevriende advocaten." 

Om een beter en objectiever zicht te krijgen op de gebreken en tekortkomingen bij de toepassing van de nieuwe wetgeving rond bewindvoering, lanceren de 50 betrokken Vlaamse welzijnsorganisaties, in samenspraak met de vertegenwoordigers van de vrederechters, een nationaal meldpunt.

Dit meldpunt zal voor iedereen direct online toegankelijk zijn en alle meldingen registreren.
Een Adviescomité zal alle meldingen onderzoeken en omzetten in “aanbevelingen” voor de gerechtelijke instanties.

Het meldpunt is een prikbord en geen loket! Mensen moeten dan ook geen individuele opvolging van hun melding verwachten. Toch is het heel zinvol de melding te doen. Het geeft ons munitie om te strijden voor verbetering. 

KLIK HIER OM NAAR HET MELDPUNT TE GAAN 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord