Advieslijn 03 808 22 99

Meer nieuws over extra budgetten in 2019

Geschreven op di 27 november, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Meer nieuws over extra budgetten in 2019

Er komen volgend jaar voor 12 miljoen euro extra PAB’s en voor 100 miljoen extra PVB’s. Minister Jo Vandeurzen maakte dit bekend via een persmededeling  Daarnaast is er ook extra geld voor BOB's en respijtzorg.

Extra PAB’s

Het PAB bestaat enkel nog voor minderjarigen met een handicap .In 2019 is dus 12 miljoen euro extra voorzien. Uitgaande van de hoogste budgetcategorie (46.000 euro) krijgen in 2019 ongeveer 260 gezinnen een PAB. We houden je verder op de hoogte over de wijze waarop deze toekenningen gebeuren. De minister wil daarbij meer rekening houden met het aantal jaren dat gezinnen wachten op een PAB. 

Extra PVB’s

Zoals vermeld in een vorig artikel gaat volgend jaar (minstens) 100 miljoen naar de toekenning van extra PVB’s aan meerderjarige personen met een handicap. Daarmee verwacht de minister meer dan 2.800 personen te helpen die op de wachtlijst staan. Hij gaat daarbij uit van een gemiddeld persoonsvolgend budget van 35.000 euro.

  • 70 miljoen euro gaat naar mensen die een automatisch recht hebben op een PVB, zoals bv. mensen die een snel evoluerende aandoening hebben of in een noodsituatie verkeren.
  • De overige 30 miljoen euro is voor mensen die op de wachtlijst staan in prioriteitengroepen.
  • 25 miljoen euro zal gaan naar mensen in de hoogste prioriteitengroep.

Extra BOB’s

De minister voorziet ook 4 miljoen euro voor mensen die op de wachtlijst staan voor een PVB. De mensen die op 31 december 2017 in de hoogste prioriteitengroepen (1 en 2)  geregistreerd zijn en die nog geen persoonsvolgend budget ontvangen, krijgen een zorgbudget. Dat is de nieuwe naam voor het basisondersteuningsbudget. Dat is een vrij besteedbaar bedrag van 300euro per maand. We verwachten dat ongeveer 1100 mensen hierop kunnen rekenen.

Respijtzorg

Respijtzorg biedt de mogelijkheid aan mantelzorgers om  de zorg voor hun zorgvrager even over te laten nemen. De bedoeling is dat de mantelzorger even rust en vrij kan nemen. De zorg kan zowel bij mensen thuis of via een zorgaanbieder tijdelijke overgenomen worden.

Via de uitbreiding van de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp zal het aanbod aan respijtzorg in Vlaanderen ook groeien. Jo Vandeurzen voorziet hiervoor 6 miljoen euro. Een deel van dat geld gaat ook naar ondersteuning van gezinnen en jonge kinderen binnen inclusieve kinderopvang en inclusief onderwijs.

Een halve straaljager

Voor deze Vlaamse regering is dit het sluitstuk van het meerjarenplan waarmee ze de wachtlijsten wou aanpakken. Onafhankelijk Leven vzw erkent dat deze regering hiervoor een opmerkelijke inspanning heeft geleverd, richting meer zorggarantie voor personen met de grootste en dringende ondersteuningsnoden. De volgende regering moet minstens dubbel zoveel investeren. Dat kost een halve straaljager.

Afdwingbaar recht op een budget

De partijvoorzitters zijn nu begonnen met hun programma waarmee ze volgend jaar naar de verkiezingen gaan.

Daarom klaar en duidelijk: tegen 2025 moeten alle personen met een handicap een afdwingbaar recht hebben op de toekenning van een eigen budget binnen een redelijke termijn. Meer dan 20.000 mensen op een wachtlijst waarvan de handicap en de ondersteuningsnood bekend is, is een schande voor Vlaanderen. Meer dan 3 jaar moeten wachten op een budget, tot zelfs meer dan 15 jaar! Maak daar een prioriteit van.

En we zullen dat zelf komen uitleggen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord