Advieslijn 03 808 22 99

Meer mogelijkheden met je PAB vanaf 1 december

Geschreven op ma 21 november, 2022 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Meer mogelijkheden met je PAB vanaf 1 december

Vanaf 1 december kan je meer dag- en nachtopvang inkopen met een persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Je kan ook meer mobiele en ambulante begeleidingen inkopen. We maakten een handig overzicht van alle nieuwe mogelijkheden.

Wat verandert er vanaf 1 december 2022? 

 • Je kan 155 dagen dagopvang per jaar inkopen bij een vergunde zorgaanbieder (VZA), een geregistreerd ouderinitiatief of een geregistreerd groenezorginitiatief. Nu zijn dat maar 92 dagen.
 • Je kan 155 dagen schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC) inkopen. Nu kan dat alleen via de combinatieregeling. Vanaf 1 december heb je de keuze: ofwel combineer je je PAB met dagopvang in een MFC, ofwel koop je maximum 155 dagen per jaar dagopvang in met je PAB.
  Let op: je kan geen dagopvang inkopen in een MFC waar je al een beroep doet op dagopvang via de combinatieregeling.
 • Je kan 155 nachten nachtopvang per jaar inkopen bij een MFC, een VZA of een geregistreerd ouderinitiatief. Nu zijn dat maar 92 nachten.
 • Je kan 104 ambulante en/of mobiele begeleidingen per jaar inkopen bij een MFC of VZA. Er is geen onderscheid meer tussen het aantal mobiele en ambulante begeleidingen. Nu kan je 36 mobiele en 51 ambulante begeleidingen per jaar inkopen. 
 • Je kan de kosten voor het vervoer georganiseerd van het MFC betalen met je PAB op voorwaarde dat je maximum 155 dagen dagopvang inkoopt bij dat MFC. Let op: Doe je beroep op dagopvang via de combinatieregeling? Dan kan je de kosten voor het vervoer georganiseerd door dat MFC níet betalen met je PAB.

Hoe betaal ik dat met het PAB?

Had je al voor 1 december een overeenkomst? Dan moet je niks doen. Het VAPH past je overeenkomst automatisch aan op MijnVAPH.

Sluit je een nieuwe overeenkomst af met het MFC, de VZA, het ouderinitiatief of het groenezorginitiatief?

 1. Registreer die overeenkomst op MijnVAPH.
 2. Keurt het VAPH je overeenkomst goed? Dan kan je daarop je kosten indienen. 

De uitbreiding gaat in op 1 december. Daarom kan je pas vanaf 30 november het verhoogde aantal dagen, nachten en begeleidingen registreren op MijnVAPH. Ook de overeenkomsten voor dagopvang en vervoer in een MFC kan je pas vanaf dan registreren.

Tussenoplossing richting persoonsvolgende financiering voor minderjarigen

Onafhankelijk Leven wil volwaardige persoonsvolgende financiering (PVF) voor minderjarigen waarbij keuzevrijheid en eigen regie van het kind en het gezin centraal staan. 

De invoering van PVF voor minderjarigen staat in het Vlaams regeerakkoord. Maar de regering leeft die belofte niet na. Daarom pleitte Onafhankelijk Leven als tijdelijke tussenoplossing voor ruimere bestedingsmogelijkheden met het PAB. Die komt er nu vanaf 1 december.

Maar we blijven aandringen op een volledige omschakeling naar persoonsvolgende financiering.

Vragen? 

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of advies@onafhankelijkleven.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord