Advieslijn 03 808 22 99

Meer (gratis) bijstand

Geschreven op wo 3 april, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Meer (gratis) bijstand

De verkiezingen van een nieuwe Vlaamse regering komen eraan in mei. De komende weken voeren wij de druk verder op. Maar wat wil Onafhankelijk Leven vzw eigenlijk? Wij willen meer mensen bijstand bieden. Dat is hulp die wij aan budgethouders bieden bij het besteden en verantwoorden van hun budget.

Kwaliteit van leven verbeteren

Met een eigen budget  organiseer je zelf je zorg en ondersteuning. Dat maakt  een groot verschil voor mensen met een handicap. Wij willen dat zoveel als mogelijk mensen een eigen budget krijgen op basis van hun ondersteuningsnood. Momenteel zijn er zo’n 24.000 budgethouders.

Bijstand is zeer nuttig en soms ook gewoon nodig bij het maken van keuzes over de besteding van het budget, maar ook bij het verantwoorden van dat budget. Je moet daarbij nogal wat regels volgen. Het is de bedoeling dat door je budget je kwaliteit van leven verbetert.

Toch zien we dat nog geen 10% van de budgethouders beroep doet op bijstand.

Hoe komt dat?

De drempels zijn nu nog veel te hoog:

  • Mensen weten onvoldoende waarvoor en hoe ze bij een bijstandsorganisatie terecht kunnen.
  • Mensen die beroep doen op meer intensieve en individuele bijstand, betalen dit vanuit hun eigen budget. Daardoor houden ze minder geld over voor hun zorg en ondersteuning
  • De meeste budgethouders besteden hun budget als voucher bij een vergunde zorgaanbieder. Bijstand vragen is daar minder evident gezien er geen budget meer over is om die bijstand te betalen.
  • Voor die groep is er dit jaar wél nog de mogelijkheid om gratis bijstand te vragen. In 2017 maakten al 657 mensen hiervan gebruik. 
  • Vergunde zorgaanbieders zijn ook niet altijd even enthousiast dat andere organisaties mee kijken hoe hun gebruikers het budget besteden. We gaan hierover graag met hen in dialoog.
  • Wij willen ook specifiek rekening  houden met de noden van kwetsbare mensen zodat we niemand uitsluiten van persoonsgebonden zorg en bijstand. In hun dagelijkse overlevingsstrijd is bijstand vragen niet altijd het eerste wat bij hen opkomt, en zeker niet als ze daarvoor zelf moeten betalen.

Sneller bijstand geven

Wij krijgen als bijstandsorganisatie veel vragen van mensen die op de wachtlijst staan. Ook van mensen die gewoon willen weten hoe het systeem in elkaar zit en welke mogelijkheden er bestaan om een antwoord te vinden op hun zorgnood.

We doen wat we kunnen met de beperkte middelen die we hebben. Die laten ons niet toe alle kandidaat budgethouders of organisaties met vragen over PVF te helpen. We hebben ondertussen daarover wel expertise opgebouwd.

We willen dat de bijstand ook al vroeger start, zeker van zodra mensen een redelijke kans maken op een eigen budget. Dat is vooral het geval voor de mensen in de hoogste prioriteitengroepen.

Gratis bijstand

Dankzij het bijstandsfonds ging ik bij enkele budgethouders langs die geen budget over hadden voor coaching. Zo gaven we hen de kans om alle opties van het nieuwe systeem te overlopen. Eén van hen kreeg door de coaching genoeg vertrouwen om de stap te maken naar een andere voorziening die meer aansloot bij zijn behoeften” Annelies, coach bij Onafhankelijk Leven vzw

Bij heel wat budgethouders staat hun volledige zorgbudget (PVB) gereserveerd als voucher bij een zorgaanbieder. Dankzij het bijstandsfonds kunnen zij dit jaar nog gratis lid worden van Onafhankelijk Leven vzw. Eén van onze PVB-coachen komt dan bij je langs en bekijkt je dossier en vragen grondig.

Het VAPH betaalt daarvan de kosten (maximum 2000euro) bovenop het jaarbudget. De eerste stap om van deze optie gebruik te maken is lid worden. Dat kan je online eenvoudig hier.

Onafhankelijk Leven vzw wil dit jaar nog deze gratis bijstand uitbreiden, bijvoorbeeld naar alle opstarters en jongvolwassenen die overgaan van PAB/MFC naar PVB. Maar de regering moet hierover nog een beslissing nemen. De tijd dringt.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord