Advieslijn 03 808 22 99

Meer bijstand mogelijk voor zorggebruiker

Geschreven op vr 15 juni, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Meer bijstand mogelijk voor zorggebruiker

Zorggebruikers konden tot nu maar beperkt een beroep doen op het bijstandsfonds. De Vlaamse regering  beslist op voorstel van minister Jo Vandeurzen om in uitzonderlijke gevallen het maximumbedrag van 300 euro te verhogen naar 2.000 euro. Een hele verbetering.

Bijstand mogelijk voor iedereen met een PVB

Personen die  in 2016 zorg en ondersteuning kregen van een voorziening voor meerderjarigen, kregen op 1 januari 2017 een PVB in de vorm van een voucher. Zij zetten hun budget volledig in  bij deze zorgaanbieder. Daardoor konden deze personen géén beroep meer doen op een bijstandsorganisatie. Het budget was al volledig besteed.

Zorggebruikers konden zich in 2017 wél beperkt laten bijstaan door een bijstandsorganisatie. Het  bijstandsfonds werd daarvoor speciaal opgericht.Het staat dan in voor de kosten in plaats van het PVB. 

Te weinig geld voor zorggebruikers

Deze 'gratis bijstand' was tot nu beperkt tot 300 euro per persoon. Daarmee kon je het lidgeld betalen (50 euro) en één huisbezoek.  Dat bleek in verschillende situaties veel te weinig. Onafhankelijk Leven vzw vroeg daarom om meer geld te voorzien voor intensieve bijstand aan zorggebruikers. Meer gesprekken en acties zijn vaak nodig.

Méér gratis bijstand voor zorggebruikers

De Vlaamse regering verhoogtop voorstel van minister Jo Vandeurzen in uitzonderlijke gevallen  het maximumbedrag van 300 euro naar 2.000 euro. De bijstandsorganisaties moeten dat dan wel goed motiveren bij het VAPH.

Voor Onafhankelijk Leven vzw is dit een opluchting. We vragen al lang om dit aante passen zodat meer intensieve bijstand voor zorggebruikers mogelijk is. Mensen die het nodig hebben, ondersteunen we nu intensiever, ook als ze een overeenkomst hebben bij een vergunde zorgaanbieder. Onafhankelijk Leven vzw heeft dit ook zoveel als mogelijk gedaan. Ook al was daar op een bepaald moment geen geld meer voor. 

Bijstand nodig?

Heb jij een overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder zoals in 2016? Dan je kan nog tot 2019 beroep blijven doen op deze gratis bijstand.

Hiermee kan je:
Lid worden bij Onafhankelijk Leven vzw. Dat kan je online eenvoudig (klik hier. ) Lid ben je in het jaar waarvoor je lidgeld betaalt tot 1 maart van het daaropvolgende jaar.
Een  PVB coach kan bij je langskomen om je vraag grondig te bekijken. Bijvoorbeeld als je eraan denkt je overeenkomst aan te passen of je budget anders te besteden en je daarbij ondersteuning wil.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord