Advieslijn 03 808 22 99

Martin Naughton – De Onafhankelijk Leven held uit Ierland

Geschreven op do 18 mei, 2017 door Brandberries in de categorie Getuigenis

Martin Naughton – De Onafhankelijk Leven held uit Ierland

De Freedom Drive van dit jaar zal haar vrijheidsmars door Brussel wijden aan de helden van Onafhankelijk Leven. Het Thema dit jaar is ‘verleden, heden en toekomst’. In de komende maanden in aanloop naar de Freedom Drive zal er maandelijks een icoon van de Onafhankelijk Leven beweging in de kijker gezet worden. Grote persoonlijkheden die hun leven gewijd hebben aan het verspreiden van de Onafhankelijk Leven filosofie en streefden naar een  gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in de samenleving. 

Deze maand belichten  we het leven en werk van één van de meest iconische figuren in de Europese gehandicaptenbeweging, een gepassioneerd voorvechter van de rechten van personen met een handicap, een echte Onafhankelijk Leven-held, en de stichter van de Freedom Drive-campagne die over heel Europa loopt, Martin Naughton.
Martin Naughton werd geboren in 1954 in een klein kustdorpje, genaamd Spiddal, in West-Ierland, in een paar decennia werd zijn naam international bekend als één van de leiders in de gehandicaptenbeweging in Europa. Terwijl hij als kind de diagnose van spierdystrofie* kreeg, werd Martin gedwongen om snel naar een Residentieel ziekenhuis te gaan voor gehandicapte kinderen in Dublin, zoals vele van zijn leeftijdsgenoten met een handicap.*Spierdystrofie: Spierziekte waardoor de spierkracht langzaam afneemt.
Gedurende bijna 20 jaar verblijf in de residentie in het St-Mary-hospitaal in Baldoyle, ervaarde Martin Naughton wat het betekent om  geïnstitutionaliseerd te leven, iets waar de meeste personen met een handicap toen het slachtoffer van waren. Het was die ervaring die zijn levenslange toewijding en onvermoeibare voorvechtersrol voor de versterking van personen met een handicap bezielde om hen de kans te geven om een volwaardig onafhankelijk leven te geven binnen de samenleving. Het was ook in Baldoyle dat Naughton het eerst zijn leiderschap, kunde als jonge leider en zwemleraar voor jonge personen met een handicap toonde. Vreemd genoeg, hoewel Naughton zelf niet kon zwemmen, slaagde hij er toch in om jonge mensen te coachen, waarvan sommigen deelnamen aan Paralympische competities
Terwijl hij dit deed, inspireerde Naughton jonge mensen met een handicap om doelen en dromen te hebben die de maatschappij hen had afgenomen en om opnieuw de controle over hun keuzes en levens op te nemen. Hiervoor werd hij vaak bekritiseerd, als zou hij verwachtingen creëren, maar hij bleef onbeschaamd en vastberaden om zijn idealen waar te maken gedurende zijn hele leven. Zoals zijn vriend en collega Donal Toolan het zegt: “Hij durfde mensen met een beperking te laten dromen. Hij nodigde ze ook uit om hun eigen weg te kiezen met waardigheid en respect, terwijl ze keuzes moesten maken die andere mensen als normale, verworven rechten beschouwen en die de samenleving van hen had afgenomen, en om opnieuw de controle  te nemen over hun keuzes en levens.”  Omdat hij ervaring van op de eerste rij had inzake de wijdverspreide segregatie waaraan mensen met een handicap in die tijd werden blootgesteld, was het deze ervaring die zijn levensloop bepaalde. Hij haalde inspiratie van de Amerikaanse MensenrechtenBeweging en de Onafhankelijk Leven Beweging in de VS en op die manier spande Martin Naughton zich in om de maatschappelijke perceptie van mensen met een handicap te veranderen, wat in zijn woorden betekende dat je mensen met een handicap meer moest beschouwen als iemand om zorgen mee te delen dan zorg voor te dragen. Als één van de stichters van de Onafhankelijk Leven-beweging in Ierland en Europa in de vroege jaren ’90, stichtte hij mee het eerse Onafhankelijk Leven-centrum en maakte hij Persoonlijke Assistentie een realiteit in zijn land. Daarbij stichtte hij een toegankelijke taxi-dienst die de naam Vantastic droeg, die na korte tijd in het hele land beschikbaar was. Naughton en zijn collega’s organiseerden, als actieve betrokkenen in het werk van organisaties zoals de Gehandicaptenfederatie van Ierland, de Ierse RolstoelAssociatie en de SpierDystrophieAssociatie. Ook organiseerden Naughton en zijn collega’s verschillende succesvolle evenementen die hielpen om de sympathisanten van de filosofie van onafhankelijk leven samen te brengen en de solidariteit en coöperatie die nodig was om te vechten voor de rechten van mensen met een handicap in heel Europa, waar te maken.
Dit activisme dat tientallen jaren besloeg, resulteerde in de stichting van het Europese Netwerk van Onafhankelijk Leven – ENIL door Naughton en zijn Collega-activisten, die het eerste secretariaat in Bray, Co. Wicklow, in het zuiden van Dublin in 1998 oprichten. Één van zijn doelen op lange termijn en zijn grootste verwezenlijkingen was natuurlijk de intussen gekende Freedom Drive, die hij startte in Straatsburg in 2003. Sindsdien is het campagne-evenement een groot succes geworden, dat iedere twee jaar plaatvindt en mensen met een handicap samenbrengt. De eerste edities vonden plaats in Straatsburg sinds 2015 vindt het plaats in  Brussel. Naast de Freedom Drive zijn er conferenties, lezingen ontmoetingen met politici en nog veel meer.

Gedurende zijn hele leven kreeg Martin Naughton vele prijzen en erkenningen, net als het grootste respect en appreciatie van zijn college-activisten, personen met een handicap en staatsleiders.
In 1995 kreeg Naughton de prijs van Persoon van het Jaar in Ierland. Hij werd omschreven door de president van Ierland, Michael D. Higgins, als een “onvermoeibare voorvechter van mensenrechten” en een politiek activist die “de  visie, kunde en vastberadenheid had om solidariteit tussen al diegenen die voor gelijkwaardigheid, waardigheid en de vervulling van mensenrechten in alle groepen van de samenleving strijden,. Dit maakte van hem een waardevolle medestrijder maakte voor een hele reeks sociale rechtengroepen. Als pionier van de Onafhankelijk Leven-beweging in Europa herinnert ENIL-raadgevend lid en Martin Naughton’s vriend, John Evans Naughton als één van de meest inspirerende, dynamische en charismatische leiders van de Europese Onarhankelijk leven-beweging, wiens verwezenlijkingen tijdens zijn leven die op geen enkele manier zijn gelijke vinden.

Martin Naughton’s erfenis zal verder blijven voortbestaan bij de komende generaties die gedijen voor mensenrechten en gelijkwaardigheid voor allen, de tweejarige Freedom Drive is hiervan een mooie nalatenschap. Martin overleed vorig jaar en werd 62 jaar.
Dit artikel is vertaald door Carli Cooreman vrijwilliger van Onafhankelijk Leven vzw, hier kan je het originele artikel terug vinden dat verscheen op de ENIL website (www.enil.eu)

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord