Advieslijn 03 808 22 99

Mag ik als budgethouder ook assistent zijn?

Geschreven op vr 4 februari, 2022 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Mag ik als budgethouder ook assistent zijn?

Het VAPH maakte een mededeling op over de combinatie van de rol als budgethouder en assistent. Hierin wordt uitgelegd wanneer je beide rollen wel en niet mag combineren, onder welke voorwaarden. We vatten deze mededeling voor jou samen. 

(Klik op de links hieronder om meteen naar de informatie te gaan die voor jou van toepassing is)

Informatie voor budgethouders van een PAB

 1. Kind met handicap is minderjarig en beide ouders zijn in leven of gekend
 2. Jongere met handicap is meerderjarig en zonder bewindvoering
 3. Kind met handicap is minderjarig en er is 1 ouder gekend of in leven of
  jongere met handicap is meerderjarig en er is bewindvoerder aangesteld

Informatie voor budgethouders van een PVB

 1. Persoon met handicap is meerderjarig en zonder bewindvoering
 2. Persoon met handicap is meerderjarig en met bewindvoering

 

PAB: Kind met handicap is minderjarig en beide ouders zijn in leven of gekend

Het VAPH beschouwt bij de terbeschikkingstelling van het PAB beide ouders automatisch als budgethouder. 1 ouder kan afstand doen van de rol als budgethouder om assistent te kunnen worden. Deze ouder kan dan kiezen tussen de verschillende manieren om als assistent betaald te worden zoals beschreven in de PAB-richtlijnen

⇒ In de mededeling van 25/10 lezen we wel dat het VAPH dit momenteel juridisch aan het onderzoeken is. Zolang er geen tegenbericht komt, blijft het wel mogelijk. 
De andere ouder die budgethouder blijft kan ook als assistent worden ingeschreven maar de mogelijkheden zijn beperkt. Meer informatie hierover lees je hieronder.

 

PAB: Jongere met handicap is meerderjarig en zonder bewindvoering?

Het VAPH beschouwt de jongere zelf als budgethouder en kan alle mogelijke overeenkomsten afsluiten met anderen voor assistentie, zoals beschreven in de PAB-richtlijnen.
Als jongere met handicap kan je geen overeenkomst met jezelf afsluiten als assistent.

PAB: Kind met handicap is minderjarig en er is 1 ouder gekend of in leven of jongere met handicap is meerderjarig en er is bewindvoerder aangesteld

Is er maar 1 ouder gekend of in leven van het minderjarig kind met de handicap of ben je als ouder aangesteld als bewindvoerder (over de goederen en/of de persoon) van je meerderjarig kind? Dan beschouwt het VAPH deze ene ouder of bewindvoerder als budgethouder.

Dan kan je als budgethouder enkel assistent zijn via 1 van deze overeenkomsten:

 • Als vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie. Om je als vrijwilliger te kunnen vergoeden met het PAB van je  zoon of dochter doe je hiervoor beroep op een vrijwilligersorganisatie zoals Focus op Emancipatie, SOS Vrijwilligers + of Dito.
 • Als assistent ingeschreven bij een dienst persoonlijke assistentie (DPA), al dan niet gekoppeld aan een vergunde zorgaanbieder. Dit wordt toegestaan door het VAPH omdat het VAPH niet weet wie de assistent is bij de vergunde zorgaanbieder. Het is belangrijk dat je als werknemer van deze organisatie op dezelfde manier wordt behandeld als andere personeelsleden, zodat ook hier sprake is van een gezagsrelatie tussen jou als werknemer en de werkgever.
 • Als zelfstandige assistent, op voorwaarde dat het takenpakket is opgenomen in het KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen).
 • Als assistent via een interim-kantoor of deeleconomieplatform. Maar het VAPH liet weten dat ze dit juridisch nog aan het onderzoeken zijn. Zolang er geen tegenbericht komt, blijft het wel mogelijk.

Heb je nu een vonnis van een vrederechter waarin staat dat je de rol als budgethouder en assistent via een sociaal secretariaat mag combineren? Dan blijft dit vonnis uiteraard geldig en kan jouw overeenkomst blijven doorlopen. Het sociaal secretariaat Securex schreef een verduidelijkend artikel over de verschillen tussen een arbeidsovereenkomst en takenovereenkomst.

Let op: indien je een takenovereenkomst hebt , betekent het dat er geen VIA4-middelen meer betaald zullen worden vanaf 2022. Ook heb je geen recht meer op  de verplichte eindejaarspremie (zie artikel rond via5) en het verhoogde minimumloon (zie artikel rond  minimumloon vanaf 2021, via6). Dit heeft dus invloed op de hoogte van je PAB om te besteden aan zorg en assistentie.

Kan je afstand doen van het budgethouderschap?

Is je zoon of dochter minderjarig en ben je als enige ouder in leven of gekend? Dan kan je geen afstand doen van het budgethouderschap. De soorten contracten die je als budgethouder met jezelf als assistent kan afsluiten zijn beperkt. Zie hierboven.

Is je zoon of dochter meerderjarig en ben je als ouder bewindvoerder over de goederen en/of over de persoon? Dan beschouwt het VAPH elke bewindvoerder als budgethouder.  De soorten contracten die je als budgethouder met jezelf als assistent kan afsluiten zijn beperkt. Zie hierboven.

PVB: Persoon met handicap is meerderjarig en zonder bewindvoering

Het VAPH beschouwt de persoon met de handicap als budgethouder en je kan alle mogelijke overeenkomsten afsluiten met anderen voor assistentie die zijn toegestaan volgens de PVB-bestedingsregels.
Als persoon met handicap kan je geen overeenkomst met jezelf afsluiten als assistent.

PVB: Persoon met handicap is meerderjarig en met bewindvoering

Ben je als ouder aangesteld als bewindvoerder (over de goederen en/of de persoon)? Dan beschouwt het VAPH jou als bewindvoerder ook meteen als de budgethouder.

Als budgethouder kan je enkel assistent zijn via 1 van deze overeenkomsten:

 • Als vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie. Om je als vrijwilliger te kunnen vergoeden met het PVB van je  zoon of dochter doe je hiervoor beroep op een vrijwilligersorganisatie zoals Focus op Emancipatie, SOS Vrijwilligers + of Dito
 • Als assistent ingeschreven bij een dienst persoonlijke assistentie (DPA), al dan niet gekoppeld aan een vergunde zorgaanbieder. Dit wordt toegestaan door het VAPH omdat het VAPH niet weet wie de assistent is bij de vergunde zorgaanbieder. Maar deze overeenkomst is op eigen risico, het is onduidelijk op welke manier de RSZ deze overeenkomst beoordeelt.
 • Als zelfstandige assistent, op voorwaarde dat het takenpakket is opgenomen in het KBO (Kruispuntbankg van Ondernemingen).
 • Als assistent via een interim-kantoor of deeleconomieplatform. Maar het VAPH liet weten dat ze dit juridisch nog aan het onderzoeken zijn. Zolang er geen tegenbericht komt, blijft het wel mogelijk.

Heb je nu een vonnis van een vrederechter waarin staat dat je de rol als budgethouder en assistent via een sociaal secretariaat mag combineren? Dan blijft dit vonnis uiteraard geldig en kan jouw overeenkomst blijven doorlopen. Het sociaal secretariaat Securex schreef een verduidelijkend artikel over de verschillen tussen een arbeidsovereenkomst en takenovereenkomst.

Let op: indien je een takenovereenkomst hebt, betekent het dat je geen recht meer hebt op de verplichte eindejaarspremie (zie artikel rond via5) en het verhoogde minimumloon (zie artikel rond  minimumloon vanaf 2021, via6). Dit heeft dus invloed op de hoogte van je PVB om te besteden aan zorg en assistentie.

Kan je afstand doen van het budgethouderschap?

Is je zoon of dochter meerderjarig en ben je als ouder bewindvoerder over de goederen en/of over de persoon? Dan beschouwt het VAPH elke bewindvoerder als budgethouder.  De soorten contracten die je als budgethouder met jezelf als assistent kan afsluiten zijn beperkt. Zie hierboven.

Wil je op een andere manier (via een sociaal secretariaat) assistent zijn voor je zoon of dochter? Dit kan enkel indien je niet langer optreedt als bewindvoerder over de goederen en/of de persoon maar iemand anders aanstelt als bewindvoerder. Hiervoor moet je eerst opnieuw een verzoekschrift indienen bij de vrederechter.

Vragen?

Tijdens ons webinar De Nieuwsbrief Toegelicht van 3 november gaven we meer informatie over dit artikel.
Klik hier om de opname te bekijken.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord