Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met Annelies

Geschreven op do 26 oktober, 2017 door Marianne Callebaut in de categorie Over ons

Maak kennis met Annelies

Annelies is coach in Antwerpen voor Onafhankelijk Leven vzw. Ze beantwoordt vragen van budgethouders, legt contacten met diensten en ondersteunt hen met opstart, planning en administratie. Daarnaast is Annelies ook kattenliefhebster, start ze zelf een woonproject op en gaat ze binnenkort trouwen. Maak kennis met een van onze Antwerpse coachen. 

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven vzw?

Ik ben coach voor de ruime regio Antwerpen. Ik ga op huisbezoek bij budgethouders in en rond Antwerpen en ondersteun hen met hun PAB of PVB. Dat doe ik bij het opstarten van hun PAB/PVB budget en ik help ook bij hun PAB/PVB-administratie, budgetplanning en hun samenwerking met persoonlijke assistenten. Daarnaast contacteer ik de nodige diensten en probeer ik op alle vragen een antwoord te vinden. Verder probeer ik samen met de budgethouders en hun netwerk ondersteuning op maat te organiseren. Zowel voor mensen die werken met assistenten, familiehulp enz. als voor mensen die met een voucher naar een voorziening gaan of werken met een combinatie. 

Hoe maak jij het als coach gemakkelijker voor budgethouders? 

Eerst en vooral luister ik naar hoe zij hun eigen leven en zorg vorm willen geven. Daarna ga ik mee op zoek om dat plaatje in te vullen. Ik zoek mee naar vrijwilligers, assistenten, poetshulp,... en ik contacteer hen als dat nodig is. Ik neem ook de administratie rond het PAB/PVB op zoals kostenstaten opmaken en doorsturen naar het VAPH en contacten leggen met het VAPH. Sommige budgethouders vragen ook ondersteuning bij inspectie van het VAPH. Ook daar helpen wij bij en we zijn aanwezig als budgethouders dat willen. 

Wie gebruik maakt van een voorziening kan ook beroep doen op ons. Dan kijken we of de ondersteuningsovereenkomst voldoet aan de wensen van de budgethouder. We proberen die aan te passen in samenspraak met de voorziening als de budgethouder niet tevreden is. Wij leggen de contacten met de voorziening en starten dat proces op. 

Budgethouders stellen mij soms ook de vraag water ‘later’ zal gebeuren. Hoe moeten we dat allemaal organiseren? Ook op die vragen en bezorgdheden proberen wij een antwoord en gemoedsrust te geven door enkele voorbeelden aan te reiken, informatie te geven over eventuele stappen die kunnen gezet worden enz.

Hoe ben je betrokken bij de organisatie?

De gedachte dat ‘iedereen erbij mag horen in de maatschappij’ is voor mij een van mijn levensvisies. Dat komt omdat ik een zus heb met een meervoudige beperking.  Wij zijn thuis opgegroeid met de inclusiegedachte. Doordat mijn zus een traject liep in het gewone onderwijs, was er de nood aan een budget om haar persoonlijk pad zo goed mogelijk vorm te geven met assistenten. Zij heeft sinds 2001 een persoonlijk budget (PVB) en sindsdien zijn we lid van Onafhankelijk leven vzw.

Vind je het belangrijk om dit soort werk te doen en waarom?

Ik vind coach zijn een super fijne job. Budgethouders ondersteunen geeft me voldoening. Iedereen de kans geven om hun weg uit te stippelen over hun eigen leven en de zorg die daarbij hoort en dat mee vorm geven. De last van de budgethouders en/of netwerk zien vallen als ze weten dat ik als coach de moeilijkere administratie en boekhouding op mij kan nemen en een luisterend oor bied.  Dat vind ik belangrijk. Budgethouders en hun netwerk hebben vaak al veel te verduren zowel emotioneel als praktisch als fysiek,… En ik vind het fijn wanneer we dan een last kunnen wegnemen of hen hierbij helpen. De appreciatie en bedankingen die je krijgt nadat je op huisbezoek bent geweest voelen enorm fijn aan. Je kan iets betekenen voor de mensen en dat is wat mij zoveel enthousiasme geeft om mijn job elke dag met een glimlach uit te doen!

Wat is het leukste moment dat je al meemaakte als coach?

Ik was een kostenstaat aan het opmaken bij een budgethouder thuis en was zeer geconcentreerd bezig met alle papieren. Plots zei de budgethouder ‘jij doet deze job echt graag hé?!’ waarbij ik opkeek en zei: ‘ja héél graag, hoe weet je dat ?’ toen zei de budgethouder: ‘je kan dat zien aan jouw glimlach en de manier waarop je bezig bent met die papieren…’.

En ik vind het gewoon enorm fijn om elke keer bij een huisbezoek mijn budgethouders terug te zien. Het zijn stuk voor stuk hele lieve mensen die mij enorme appreciatie geven voor mijn werk en het is een fijn gevoel dat ik hen kan ondersteunen. 

Wil je nog een leuk weetje over jezelf delen?

Ik ben 25 jaar en ben de oudste van 3 kinderen. Ik heb een jongere zus Jolien en zij heeft een meervoudige beperking. Samen hebben we nog een jongere broer Jeroen. Ik ben verloofd met Wouter en woon al enkele jaren samen. Samen met mijn mama richtte ik in 2013 vzw De Kompanie op (een ouderproject). Dat is een inclusief creatief atelier voor personen met een beperking. Hier bieden we momenteel 3 dagen dagbesteding aan (ma, woe, vrij). Verder zijn wij volop bezig met een aantal betrokken ouders om een woonproject op te starten. Onze vzw en het woonproject zijn mijn grootste hobby’s en vind ik zelf een bijzonder waardevol en mooi project om mijn zus en vele andere jongere met een beperking hun eigen pad te kunnen laten uitstippelen. Verder hou ik enorm van katten, we hebben een zwarte kater Diablo en een witte kattin Leia die de beste vriendjes zijn samen. Verder zijn mijn hobby’s crossfit en skiën.

Plan je graag een afspraak in met een coach uit regio Antwerpen of een andere regio?
Contacteer dan onze advieslijn.

Heb je al een coach? dan kan je rechtstreeks contact opnemen voor een afspraak.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord