Advieslijn 03 808 22 99

Maak het verschil met een goede overeenkomst!

Geschreven op ma 30 januari, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Maak het verschil met een goede overeenkomst!

Heb je een persoonsvolgend budget en wil je dat inzetten bij een door het VAPH erkende voorziening ? Dan moet je met die voorziening een overeenkomst afsluiten. Dit geldt ook voor meerderjarige personen met een handicap  die nu al beroep doen op zorg- en dienstverlening door een voorziening. Je huidige overeenkomst wordt tegen ten laatste 31 maart  2017 omgezet  naar een nieuwe PVF overeenkomst. Gebruik daarbij onze modelovereenkomst !

Onafhankelijk Leven vzw kreeg al vele vragen over de nieuwe overeenkomsten. Wat moet er allemaal in staan? Zijn daar voorbeelden van? Ben ik verplicht om te laten weten over welk budget ik beschik? Wie moet de overeenkomst tekenen? Moet ik zelf instaan voor bijkomende kosten?

Die overeenkomst is erg belangrijk. Ze bepaalt niet enkel hoeveel zorg- en dienstverlening je ontvangt en hoeveel die kost, maar ook de mate waarin je daar zelf beslissingen kan over nemen. Over bijvoorbeeld wié jou zorg- en dienstverlening biedt, op welke tijdstippen en plaatsen dat gebeurt, enz.

Daarom biedt Onafhankelijk Leven vzw een eigen modelovereenkomst aan. Je kan dit gebruiken als voorbereiding op onderhandelingen met vergunde zorgaanbieders. Ter inspiratie dus. Of misschien aanvaardt de zorgaanbieder deze overeenkomst als basis voor jouw nieuwe overeenkomst.

Het is een hele boterham. Dat is omdat er nogal wat zaken verplicht te regelen zijn, zowel op individueel (bv. de kostprijs voor jouw woon – en leefkosten) als collectief niveau (bijvoorbeeld de wijze waarop je klachten behandeld worden). Het gaat elk jaar over een groot bedrag.

Hier of onderaan deze pagina kan je de verschillende documenten van de overeenkomst downloaden. Sommige documenten vind je in 2 versies terug, een LIGHT en PRO versie. De eerste versie is  minder uitgebreid en is misschien meer geschikt voor budgethouders die het initiatief liever aan de zorgaanbieder laten. De PRO versie is meer geschikt voor budgethouders die zich liever stevig voorbereiden op de onderhandeling en ook na de ondertekening van de overeenkomst de touwtjes nog in handen willen blijven houden.

In beide gevallen kan je op Onafhankelijk Leven vzw beroep doen bij het afsluiten van een overeenkomst, als je dat zelf ook wil.

Downloads

Bijlage 1: infofiche zorgnemer - pro

Uitgebreide bijlage 1 aan modelovereenkomst.

Download

Bijlage 11: lijst goederen

Bijlage aan modelovereenkomst

Download

Bijlage 2: infofiche zorgaanbieder - pro

Uitgebreide bijlage 2 aan modelovereenkomst.

Download

Bijlage 3: zorgverleningsplan - light

Bijlage 3 bij de modelovereenkomst.

Download

Bijlage 3: zorgverleningsplan - pro

Uitgebreide bijlage aan modelovereenkomst

Download

Model van individuele dienstverleningsovereenkomst tussen budgethouder en vergunde zorgaanbieder

Dit is een model van een individuele dienstverleningsovereenkomst tussen budgethouder en vergunde zorgaanbieder, gemaakt door Onafhankelijk Leven vzw.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord