Advieslijn 03 808 22 99

Lonen geïndexeerd, PVB jammer genoeg (nog) niet

Geschreven op ma 10 juli, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Lonen geïndexeerd, PVB jammer genoeg (nog) niet

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) was de indexering automatisch geregeld. Maar bij het persoonsvolgend budget (PVB) is dit niet het geval. Het gevolg is dat budgethouders die werken met een cash PVB zo in totaal al 4% PVB-budgetstijging hebben gemist. Voor minderjarigen met een PAB is er geen probleem.

Vanaf juli stijgen de lonen van alle personeelsleden in Vlaanderen automatisch met 2%. Dit gebeurt naar aanleiding van de overschrijding van de index. Ook persoonlijke assistenten zullen vanaf dan een hoger loon krijgen. Budgethouders die zelf werkgever zijn of die werken met een interimkantoor zullen dit dan ook voelen. De loonkost stijgt.

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) was de indexering automatisch geregeld. Maar bij het persoonsvolgend budget (PVB) is dit niet het geval. Ook bij de overgang van PAB naar PVB op 1 januari 2017 werd geen indexering toegepast. Het gevolg is dat budgethouders die werken met een cash PVB zo in totaal al 4% PVB-budgetstijging hebben gemist. Voor minderjarigen met een PAB is er geen probleem.

Onafhankelijk Leven vzw heeft al bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en de minister gepleit voor een snelle aanpassing van de hoogte van de cash PVB’s zodat budgethouders de stijgende loonkosten het hoofd kunnen bieden. Dat kan omdat de minister van Welzijn de omslagsleutel van PVB-punten naar cash kan herzien.

Onafhankelijk Leven vzw wil dit probleem in de toekomst vermijden en stelt voor ook bij het PVB een automatische indexering van het PVB te voorzien. We gaan hierover met het VAPH en minister Vandeurzen in gesprek.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord