Advieslijn 03 808 22 99

Licht definitief op groen voor start persoonsvolgende financiering

Geschreven op vr 1 juli, 2016 door Jeroen De Weerdt in de categorie Invloed op het beleid

Licht definitief op groen voor start persoonsvolgende financiering

Het is zover: de Vlaamse regering nam de laatste besluiten over PVB. Wat ze eerder al principieel goedkeurde, is nu definitief. Wat moet je weten? Je ondersteuning blijft dezelfde, alles wat nu kan met PAB blijft mogelijk en ook sommige projecten zonder vergunning kunnen assistentie en ondersteuning aanbieden.

De Vlaamse regering nam op 24 juni 2016 enkele belangrijke besluiten over de persoonsvolgende financiering. Wat ze eerder al principieel goedkeurde, werd nu definitief goedgekeurd. De Raad van Staten en het Centrum van Gelijke Kansen gaven daarbij hun advies. Jo Vandeurzen voert daarmee de persoonsvolgende financiering voor meerderjarigen verder uit zoals Onafhankelijk Leven vzw het had verwacht. Waarom? Primo: omdat de ondersteuning die je nu hebt  dezelfde blijft als voor de overgang. Secundo: omdat alles wat nu kan bij PAB behouden blijft. Tertio: omdat sommige projecten ook zonder vergunning assistentie en ondersteuning kunnen aanbieden. Hieronder lees je meer uitgebreid waarover het gaat.  

Waarover gaat het?

Een eerste besluit gaat over de mensen die nu al een PAB hebben of gebruik maken van een voorziening. Tegen 1 januari 2017 kent het VAPH aan deze mensen een Persoonsvolgend budget (PVB)  toe. Dit besluit regelt de wijze waarop dit gebeurt. De voorbereidingen daarvoor waren al een tijdje bezig, maar krijgen nu gelukkig een definitieve wettelijke basis. PAB of PGB budgethouders   kunnen verder werken met het budget dat ze nu hebben. Aan gebruikers van een voorziening kent het VAPH  een PVB  toe op basis van het zorggebruik, bv het aantal dagen per week dat de persoon verblijft in een voorziening. Zij krijgen de garantie dat ze de zorg en ondersteuning die zij hadden vóór de overgang naar een PVB, verder  krijgen vanaf 1 januari 2017.

Een tweede belangrijk besluit gaat over de besteding van het PVB. Dit  besluit bepaalt hoe je het persoonsvolgend budget kan inzetten. Alles wat nu kan met een PAB  blijft behouden en wordt zelfs ruimer. Je kan bijvoorbeeld voor individuele ondersteuning je budget  inzetten bij niet vergunde zorgaanbieders. Je kan ook met cashbudget bij meerdere zorgaanbieders assistentie, zorg en ondersteuning  inkopen. Dit besluit voorziet ook in de toekenning van een bijkomende vergoeding voor beheerskosten aan de budgethouder bij die voor een cashbudget kiest. Indien je je budget inzet bij vergunde zorgaanbieders, kent het VAPH aan hen een vergoeding voor organisatiegebonden  toe.

Een derde belangrijk besluit gaat over de voorwaarden voor zorgaanbieders die een vergunning wensen van het VAPH. Zo’n vergunning is enkel verplicht voor elke aanbieder van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning die hiervoor personeel te werk stelt. De flexibele aanbodcentra voor meerderjarigen, de multifunctionele centra voor minderjarigen en de thuisbegeleidingsdiensten (waar soms ook jongvolwassenen gebruik van maken), die nu al een erkenning hebben van het VAPH, worden automatisch vergund. Het is voor sommige zorgaanbieders ook mogelijk om een aanbod te doen zonder bijkomende vergunning van het VAPH onder bepaalde voorwaarden. Dat is het geval voor ouderprojecten of diensten die nu al een andere vergunning hebben van de Vlaamse Overheid (bv in de gezinszorg, de ouderenzorg, groene zorginitiatieven,…).

Dat wist ik allemaal al hoor ik u nu zeggen

Ja, dat klopt, maar nu ligt pas alles vast in de wetgeving. Voor Onafhankelijk Leven vzw is daarmee het grootste werk op vlak van wetgeving voor meerderjarigen en de persoonsvolgende financiering geleverd. Hop naar de uitwerking hiervan  voor kinderen en jongeren!

Meer weten wat persoonsvolgende financiering voor jou kan betekenen? Klik dan hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord