Advieslijn 03 808 22 99

Lessen uit Zweden (2): mensen met handicap zijn profiteurs

Geschreven op ma 15 januari, 2018 door Wendelien De Baere in de categorie Opinie

Lessen uit Zweden (2): mensen met handicap zijn profiteurs

Zweden was lange tijd het Walhalla voor mensen met een beperking. De Zweedse politiek maakte meer dan 20 jaar geleden al de keuze om mensen met een beperking de regie over hun leven te geven via persoonlijke assistentie. Maar dat verandert nu. Mensen met een handicap kosten te veel en zijn plots profiteurs. 

Vanwaar dat idee?

Ondanks de economische groei in de samenleving is er een stijging van de economische ongelijkheid onder de bevolking. Die ongelijkheid heeft de basis gelegd voor een groeiende en asociale opinie bij een deel van de bevolking. Ze oordelen dat mensen met een handicap te veel kosten. Bovendien bracht de Zweedse minister van Financiën in de media naar buiten dat de budgetten voor persoonlijke assistentie dienden te zakken "om te kunnen gebruiken voor de nieuwe migratie-instroom.” Het racisme in de samenleving is door deze uitspraak sterk gestegen.

Schandaalsfeer

Daarnaast wordt de Zweedse bevolking ook opgezweept door schandalen in de media, waarbij voornamelijk private bedrijven winst maken op het systeem en dus frauderen. Of dit verhaal ook helemaal waar is, is onduidelijk. Er wordt eveneens regelmatig gerapporteerd over familieleden die zichzelf tewerkstellen als persoonlijke assistent. Dit is toegelaten en op zich niet verkeerd. De situaties waar misbruik van het systeem is vastgesteld, betreffen wel telkens situaties van betaalde mantelzorgers. Deze schandaalsfeer versterkt het idee dat mensen met een handicap "allemaal profiteurs" zijn.

Kost voor de gemeente

Ten slotte zijn de overheidsbudgetten voor persoonlijke assistenten hoog en heel zichtbaar. Door een staatshervorming in Zweden zijn grote delen van  het Welzijnsbeleid sterk teruggebracht tot het gemeentelijke niveau. Dit is het geval voor mensen met een beperking die recht hebben op minder dan 20 uren assistentie per week. In heel wat situaties is de kost van persoonlijke assistentie dan ook een kost voor de gemeente. Zeker in het meer landelijke Zweden zorgt dit er voor dat 1 persoon met een handicap in de gemeente tegelijkertijd de grootste kostprijs én grootste werkgever van de hele gemeente wordt. Gemeentes dienen in hun sociaal beleid dan te bezuinigen op andere gebieden. Uiteraard breekt dit de solidariteit tussen de persoon met een beperking en een deel van de lokale bevolking die de prijs betaalt.

Alarmbel

Al deze factoren hebben gezorgd voor een groeiend draagvlak tegen persoonlijke assistentie. Zweedse ambtenaren en rechters zijn de letter van de wet anders beginnen lezen. Politici hebben dit oogluikend toegestaan. Hoog tijd dus dat de belangenorganisaties aan de alarmbel trokken.

> Lees het eerste deel van de driedelige reeks 'Lessen uit Zweden' hier.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord