Advieslijn 03 808 22 99

Laat je assistent veilig en gezond werken

Geschreven op vr 18 augustus, 2023 door Evelien Vanden Broeck in de categorie Assistentie

Laat je assistent veilig en gezond werken

Budgethouders die een assistent met een arbeidsovereenkomst in dienst hebben, moeten sinds kort voldoen aan de Welzijnswet en zich aansluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. 

Wat houdt dat in?

Heb je als budgethouder een assistent in dienst via een sociaal secretariaat? Dan word je automatisch werkgever van die assistent. Werkgevers hebben plichten naar hun werknemers. Eén van die plichten is ervoor zorgen dat je werknemers hun taken kunnen uitvoeren binnen een veilige en gezonde omgeving.

Werkt je assistent met een arbeidsovereenkomst via dat sociaal secretariaat? Dan ben je nu verplicht om je aan te sluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPBW) om je hierin te laten ondersteunen.

Is dit ook voor mij verplicht?

De aansluiting bij een EDPBW is enkel verplicht als je een assistent in dienst hebt die met een arbeidsovereenkomst werkt via een sociaal secretariaat. 

Had je die assistent vóór 15 mei 2023 in dienst? Dan heb je één jaar de tijd, dus tot 15 mei 2024, om te voldoen aan de Welzijnswet. Startte je assistent vanaf 15 mei 2023? Dan moet je meteen volledig conform de Welzijnswet handelen.

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat, maar met een takenovereenkomst? Dan ben je niet verplicht om je aan te sluiten bij deze dienst. Maar het kan wel. De kosten kan je ook bij een takenovereenkomst volledig betalen met je budget.

Werkt je assistent op een andere manier voor jou, zoals via een interimkantoor, deeleconomieplatform of vrijwilligersorganisatie? Dan moet je je niet aansluiten bij een EDPBW. Het interimkantoor zorgt er, als werkgever van je assistent, zelf voor dat ze voldoen aan alle verplichtingen. En bij een deeleconomieplatform of vrijwilligersorganisatie werkt je assistent niet met een arbeidsovereenkomst, en is een verplichte aansluiting bij een EDPBW niet van toepassing. 

Waarom?

Als werkgever profiteer je van het goed zorgen voor je werknemers. Door het voorkomen van arbeidsongevallen, stress of conflicten verhoog je de productiviteit van je assistent, is er een betere werksfeer en willen assistenten langer bij je in dienst blijven.

Hoe pak ik dat aan?

Contacteer je sociaal secretariaat. Je sociaal secretariaat informeert je hierover en brengt de aansluiting bij een EDPBW in orde. De kosten betaal je met je PAB of PVB. Je geeft de kost in onder de overeenkomst met je assistent.

Vragen?

Contacteer je sociaal secretariaat of onze advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord