Advieslijn 03 808 22 99

Krijgt mijn assistent een hoger loon vanaf februari 2022?

Geschreven op di 15 februari, 2022 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Krijgt mijn assistent een hoger loon vanaf februari 2022?

Vanaf 1 februari 2022 is er een indexering voorzien voor de minimumlonen van persoonlijke assistenten. Krijgt jouw assistent al een hoger loon dan het nieuwe minimum? Dan verandert hierdoor niks aan het loon van je assistent.

Nieuw minimumloon vanaf 1 februari 2022

Vanaf 1 februari is dit het nieuwe minimum bruto:

  • uurloon: 12,7690 euro
  • maandloon: 2.102,64 euro (bij voltijds contract van 38u per week)

Sociaal secretariaat Securex liet weten dat zij automatisch een controle doen op de lonen van assistenten die van hen een loonbrief ontvangen. Assistenten die minder krijgen dan het nieuwe minimumloon worden automatisch aangepast. Als budgethouder hoef je hier dus niks voor te doen.

Wil je zeker zijn dat dit is gebeurd? Vergelijk dan de loonbrief van januari met februari, het verschil zal te zien zijn.

Geef je dit minimumloon of geef je al meer dan dit minimumloon? Dan is er geen verhoging voorzien en blijft je assistent hetzelfde loon krijgen.

Indexeert het PAB en PVB nu ook? 

Nee, het PAB en PVB indexeert 1 keer per jaar bij de start van een nieuw kalenderjaar (lees hier meer). De budgetten indexeren niet mee naar aanleiding van deze indexering van de minimumlonen. 

Het VAPH verstuurde wel deze mededeling waarin is te lezen dat de budgetlijn vanaf 2021 zal verhoogd worden met een financiële tegemoetkoming (= VIA6-middelen) om dit verhoogde minimumloon te betalen.
Lees hier meer over deze VIA6-middelen. 

Deze tegemoetkoming is nu nog niet zichtbaar in de budgetlijn in Mijnvaph omdat men hiervoor wacht op een aanpassing aan het PAB en PVB-besluit. Wacht hiervoor niet om tijdig je laatste kosten van 2021 in te dienen. Hiervoor heb je nog tijd tot 31 maart 2022. 
Overschrijdt je het jaarbudget van 2021 én heb je recht op deze VIA6-middelen? Van zodra de budgetlijn van 2021 wordt aangevuld met deze VIA6-middelen, betaalt het VAPH automatisch deze kosten uit tot ook je VIA6-middelen volledig zijn opgebruikt. 

Wat bij een takenovereenkomst? 

Heb je assistenten met een takenovereenkomst? Dan wordt deze indexering niet automatisch toegepast en ben je ook niet verplicht het nieuwe, geïndexeerde minimumloon te betalen. 

Vragen?
Schrijf je hier in voor onze "Nieuwsbrief toegelicht" op 23/2 om 13u of neem contact op met je sociaal secretariaat.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord