Advieslijn 03 808 22 99

Krijg ik VIA4-middelen op de COVID19-kosten?

Geschreven op ma 25 mei, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Krijg ik VIA4-middelen op de COVID19-kosten?

Heb je een persoonlijk assistentiebudget (PAB) en maak je gebruik van de financiële compensatie van 8,5% tijdens deze COVID19-periode? Let op: de kosten die je als COVID19-kost ingeeft, mag je niet  registreren als VIA4-kost. Want je krijgt geen VIA4-middelen voor deze kosten.

Wat zijn VIA4-middelen ook al weer?

Als je een persoonlijk assistentiebudget (PAB) krijgt en je hebt een assistent in dienst via een sociaal secretariaat, dan bouw je extra middelen op naast je toegekende jaarbudget. Deze extra middelen noemen we de VIA4-middelen.

Het gaat om 7% extra dat wordt berekend op het loon van je assistent, facturen van het sociaal secretariaat (RSZ / bedrijfsvoorheffing / beheerskosten), creditnota’s, maaltijdscheques, kosten in verband met vakantiegeld, eindejaarspremie en eventuele opzegkosten.

COVID19-kosten mag je niet registreren als VIA4-kost

Bezorgde je aan Team Budgetbesteding van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een uitbreiding van een overeenkomst van je assistent waarvoor je beroep doet op een sociaal secretariaat? Of sloot je een nieuwe overeenkomst af met iemand waarvoor je beroep doet op een sociaal secretariaat?

Dan ontving je van het VAPH een bijkomende overeenkomst om je meerkost of extra kost in te kunnen geven. Let erop dat je deze onkost ingeeft als ‘directe kost: lonen: andere’. 

Op die manier worden er geen VIA4-middelen berekend op dit bedrag. Want dit is niet toegestaan.

Waarom is dit belangrijk?

Enkel als je onkosten op de juiste post ingeeft, klopt het bedrag aan VIA4-middelen om dit jaar extra te benutten bovenop je jaarbudget.

Als je COVID19-kosten meerekent als VIA4-kost, dan zal het bedrage aan VIA4-middelen niet correct berekend worden.

We snappen dat dit niet eenvoudig is. Heb je hier vragen over? Of wil je meer informatie over de financiële compensatie van 8,5% tijdens deze COVID19-periode? Bel gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord