Advieslijn 03 808 22 99

Komt er een tweede lockdown in zorginstellingen?

Geschreven op ma 3 augustus, 2020 door Dave Ceule in de categorie Corona

Komt er een tweede lockdown in zorginstellingen?

De tweede coronagolf kwam vlugger dan verwacht. Zullen voorzieningen terug sluiten? Kan je nog naar het dagcentrum? Komen we in een tweede lockdown terecht? We beantwoorden al jullie vragen.

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ontwikkelde een richtlijn voor alle zorgaanbieders tijdens deze tweede coronagolf. Het uitgangspunt: ondersteuning blijft maximaal doorgaan. Binnen de hulp- en dienstverlening is voldoende beschermingsmateriaal beschikbaar zodat er veilig kan worden gewerkt.

Het VAPH werkt met twee scenario’s. 

Scenario 1: geen nieuwe clusters binnen de gemeente

Zijn er in jouw gemeente enkel sporadisch nieuwe individuele besmettingen? Zijn er geen nieuwe uitbraken en clusters? In dat geval gaat alle individuele ondersteuning door. Thuisondersteuning blijft dus doorlopen. Uiteraard blijven de hygiënemaatregelen van kracht.

Doe je beroep op een collectieve dag- en nachtondersteuning? Ook dan blijft alles doorlopen. Dit betekent dat je op bezoek kan, een beroep kan doen op collectief vervoer en kan combineren met externe activiteiten zoals begeleid werk, maatwerk of een zorgboerderij. 

Kinderen en jongeren die gebruik maken van een multifunctioneel centrum (MFC) kunnen drie leefbubbels combineren. Dus in praktijk kunnen ze zowel thuis zijn, naar school of dagopvang gaan of in het MFC verblijven. Ook schoolaanvullende en schoolvervangende dagopvang blijft mogelijk.

Scenario 2: nieuwe uitbraken in de gemeente

Om te weten of jouw gemeente hieronder valt, kan je de gegevens van Scienscano raadplegen.  Sciensano, het wetenschappelijk orgaan dat alle info en richtlijnen over corona monitort, hanteert drie waarschuwingsdrempels:

  1. Het cumulatief aantal nieuwe bevestigde besmettingen over de laatste 7 dagen in een stad of gemeente is gedurende 5 opeenvolgende dagenminstens gelijk aan 20 per 100.000 inwoners.  
  2. Er zijn minstens 5 dagen op rij nieuwe besmettingen vastgesteld.
  3. Er is een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen. 

Jouw gemeente zal hierover communiceren. Ook de voorziening of thuisondersteuning zal jou hierover informeren als dit scenario van toepassing is.

Valt jouw gemeente hieronder? Dan gelden deze richtlijnen:

Voor individuele ondersteuning wordt in overleg met jou nagegaan of ondersteuning op afstand een voldoende alternatieve oplossing is. Lukt dat niet? Dan kan de ondersteuning ofwel bij de organisatie zelf doorgaan of wordt toch op huisbezoek overgegaan. Zijn huisbezoeken nodig? Dan zullen deze blijven doorgaan, maar met aangepast beschermingsmateriaal.

Doe je beroep op een collectieve dag- en nachtondersteuning? In dat geval wordt bezoek en collectief vervoer beperkt. Er wordt een risicoanalyse gedaan en op basis hiervan wordt beslist of externe activiteiten kunnen blijven doorgaan.

Kinderen en jongeren die gebruik maken van een multifunctioneel centrum (MFC) kunnen ook in dit tweede scenario 3 leefbubbels combineren. Dus in praktijk kunnen ze zowel thuis zijn, naar school of dagopvang gaan of in het MFC verblijven. Leefgroepoverschrijdende activiteiten en contacten worden stopgezet. Ook schoolaanvullende en schoolvervangende dagopvang blijft mogelijk, maar deze wordt gescheiden georganiseerd en er volgt een aangepast activiteitenschema.

Lees hier de volledige infonota's.

Nog vragen? Contacteer gerust onze advieslijn.

Overzicht van coronamaatregelen

De voorbije maanden schreven we heel wat nieuwsberichten over de coronacrisis, de steeds veranderende richtlijnen en steunmaatregelen voor mensen met een handicap. Hier vind je een overzicht van artikels die nog steeds actueel zijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord