Advieslijn 03 808 22 99

Klets rond de oren, rolstoel of niet

Geschreven op do 21 juni, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Getuigenis

Klets rond de oren, rolstoel of niet

Corneel is een echte activist. Hij vertelt hoe dat is gekomen en vraagt meteen hulp bij zijn huidige actie: een petitie tegen de absurde regels rond het handtekenen voor mensen met beperkte handfunctie. 

Corneel heeft nooit kunnen stappen. Door een hersenbloeding bij de geboorte heeft hij de wereld leren kennen vanuit een rolstoel. Zijn twee broers konden wel ravotten en trokken hun broer maar al te graag mee. Voor de ouders van Corneel was er ook al geen verschil, om het even welke broer het te bont maakte, hij kreeg een klets om de oren. Rolstoel of niet.

Dankzij deze nuchtere opvoeding waarbij van iedereen hetzelfde verwacht werd is Corneel uitgegroeid tot een volwassen man die op eigen benen wilde staan. Geen handfunctie betekende een mondstuk als computerbediening. Een voorziening was geen optie. Trouwen en een gezin stichten wel. Toen hij vader werd van zijn tweede kind werd het wel heel duidelijk, er is heel wat uit dit leven te halen als je er de juiste attitude op na houdt.

Vandaag heeft Corneel dankzij zijn PVB 2 assistenten. Op die manier kan zijn vriendin genoeg tijd vrijmaken voor zichzelf. Corneel is helemaal afhankelijk van zijn assistenten. Zoals hij zelf beschrijft:

‘De persoonlijk assistent is voor mij armen en benen, ze helpen met toiletactiviteiten, eten, wassen en aankleden, boodschappen enz. Alles wat ik zelfstandig niet kan doen. Mijn leven staat of valt met deze personen.’

Over de jaren heen is Corneel uitgegroeid tot een echte activist. Als hij ergens binnen wilde rollen maar een drempel tegenkwam stond hij er een week later opnieuw. Gewoon opnieuw opdagen en dezelfde vraag stellen, tot er iets verandert. Altijd correct en menselijk een signaal geven dat je verwacht dat er iets gebeurt. Op die manier zijn er al tientallen plekken toegankelijker geworden voor iedereen.

Dezelfde basishouding heeft Corneel vandaag aangezet om een petitie te starten. Hij omschrijft het zelf als volgt:

‘Ik kan zelf niet handtekenen omdat ik  mijn handen niet kan gebruiken. Al jaren gebruik ik een stempel, dat heeft altijd goed gewerkt. Deze stempel heb ik laten wettigen op mijn gemeente. Vandaag echter weigert mijn bank deze stempel te aanvaarden. Dit is de bank waar ook mijn PVB rekening staat en waar ik dezefde stempel heb gebruikt om deze rekening te openen. Op deze bank had ik ook de volmacht van ons moeder haar rekening waar ik ook voor heb moeten tekenen en dit ging allemaal van zelf. Net nu het om een belangrijk document gaat rond het overlijden van mijn moeder word deze stempel ineens niet meer aanvaard! Ik kan en wil deze onduidelijke situatie zonder duidelijke afspraken niet aanvaarden. Het is absurd dat een Middeleeuws gebruik als het handtekenen met pen en papier de enige manier blijft om iets persoonlijk te bevestigen. In een tijd van wetenschap en technologie die praktis dagelijks nieuwe ontwikkelingen bied gaat u mij niet zeggen dat er voor dit probleem geen menswaardige oplossing is. Al eens gehoord van vingerafdruk, een specifieke afdruk van een deel van het gelaat of ooglezing. Dit zijn maar enkele oplossingen die komen van een gewone burger wel eens waar met een zware lichaams beperking. Daarom mijn vraag aan Minster Vandeurzen: maak toch eens werk van een wet waar "ook mensen met een zware beperking" volwaardig eigenhandig, met een lichaamsafdruk of een eigen ooglezing kunnen tekenen. Dit zijn maar enkele aangereikte oplossing, maar ik ben er zeker van dat er nog zijn. "Alleen de wil moet er zijn". En ik weet, wel dat dit goed moet bestudeerd moet worden zodat er geen misbruik van kan gemaakt worden, maar dit kan en mag geen argument zijn om hier niets aan te doen, en dit nog liever vandaag dan morgen  Want het is hoog tijd. De middeleeuwen zij reeds lang voorbij waar "de rechten an de mens niet telden. Nog een vraagje Minister Vandeurzen: Hoe zou u zich voelen als anderen altijd voor u moeten tekenen?'

Vandaar mijn oproep : kan iedereen die beperkt wordt door deze regel mij contacteren? Beschrijf kort wat jouw situatie is en waarom je nieuwe afspraken wil.

Mailen naar Corneel09@hotmail.com, ik bundel deze klachten en stap ermee naar minister Vandeurzen.

Ben jij op jouw manier actief als activist en wil je dit graag delen? Een mailtje naar cor@onafhankelijkleven.be en we zijn vertrokken!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord