Advieslijn 03 808 22 99

Kleinschalige woonitiatieven: de toekomst? We horen graag jouw mening!

Geschreven op di 15 juni, 2021 door Lore Van Welden in de categorie Assistentie

Kleinschalige woonitiatieven: de toekomst? We horen graag jouw mening!

Onafhankelijk Leven krijgt regelmatig vragen over kleinschalige wooninitiatieven. Een aantal van onze leden is actief betrokken bij een project, anderen overwegen het. Bovendien worden er de laatste jaren en in de toekomst nog heel wat wooninitiatieven opgestart. Daarom gaan we op onderzoek. Graag horen we jouw mening en ervaringen.

Wat vind jij van kleinschalige wooninitiatieven? Vul onze korte enquete in.

Samen wonen met eigen regie?

Een kleinschalig wooninitiatief biedt een thuis aan maximaal 15 mensen met een handicap. Sommige woonprojecten worden opgericht door ouders en/of familieleden, andere worden vanuit professionele hoek op poten gezet zoals de Thomashuizen, Toontjeshuizen en VillaVip woningen. Kleinschalige wooninitiatieven kunnen zich laten registreren als vergunde zorgaanbieder bij het VAPH. Je kan er terecht met of zonder een persoonsvolgend budget. 

Dergelijke wooninitiatieven kunnen zich laten registreren als vergunde zorgaanbieder bij het VAPH maar dit is geen verplichting. Soms is er samenwerking met een vergunde zorgaanbieder maar blijft het initiatief een grote zelfstandigheid behouden. In een aantal projecten is ook dagbesteding voorzien.

In april lanceerden we een bevraging bij kleinschalige wooninitiatieven om een tiental deelaspecten van het project onder de loep te nemen. We zochten verschillende zaken uit. Wat voor ondersteuning bieden ze? Met welke vragen kan je er terecht? In welke mate besteden woonprojecten aandacht aan de zelfregie van hun bewoners? Aan inclusie?

We kregen heel wat reactie van kleinschalige initiatieven. Dit levert ons alvast een goed inzicht in de werking van kleinschalige wooninitiatieven. We zijn de wooninitiatieven dan ook heel dankbaar dat ze zo massaal reageerden.

Laat van je horen

Natuurlijk horen we ook graag de mening van mensen met een handicap zelf en hun entourage. Maak je zelf gebruik van een kleinschalig wooninitiatief? Laat ons dan zeker je ervaring weten. Of heb je interesse in wooninitiatieven? Wat is dan voor jou belangrijk? Ook als je helemaal geen interesse hebt: waarom is het niets voor jou? Geef het door via onze enquete. Invullen duurt maar vijf minuutjes en we zijn je ontzettend dankbaar.

Met de verzamelde informatie werken we aan een inspiratiegids waarmee elk wooninitiatief aan de slag kan om het eigen project te optimaliseren. Daarnaast ontwikkelen we een praktische leidraad voor toekomstige bewoners en hun ouders die ze kunnen gebruiken tijdens een bezoek aan een project. Zo kunnen ze hun eigen wensen en dromen aftoetsen aan een project.

>> Ja, ik geef mijn mening

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord