Advieslijn 03 808 22 99

Kinderrechtencommissaris luistert naar kinderen met PAB

Geschreven op di 3 april, 2018 door Wendelien De Baere in de categorie Opinie

Kinderrechtencommissaris luistert naar kinderen met PAB

Hoog bezoek bij Onafhankelijk Leven vzw. Kinderrechtencommissaris, Bruno Vanobbergen, kwam er luisteren naar kinderen met een beperking die gebruik maken van persoonlijke assistentie. De kinderrechtencommisaris hoorde hoe een PAB de kinderen de kans geeft om middenin de samenleving te leven. Hij nam ook meteen een aantal knelpunten mee.

Boeiende middag

De hervorming van het zorglandschap in het kader van Perspectief 2020 mag dan wel doorgevoerd zijn voor de meerderjarigen, voor de minderjarigen is er nog heel wat werk aan de winkel. In het kader van deze hervorming wou de kinderrechtencommissaris graag een beter zicht krijgen op wat directe financiering en persoonlijke assistentie inhoudt. Hij luisterde eveneens hoe ouders deze assistentie concreet in hun dagelijkse leven invullen. Genoeg voer voor een boeiende middag

Na een beknopte uiteenzetting over de principes van het systeem van directe financiering en een opsomming van de mogelijkheden en beperkingen van het PAB-budget was het tijd voor het moment suprême. Onze jongeren zaten de commissaris al ongeduldig op te wachten in de zonovergoten veranda. Sommigen wat onwennig, anderen helemaal paraat om hun verhaal te vertellen. Het was een bont gezelschap met een mix aan beperkingen. Net dat aspect zorgde voor een bijzonder interessante ontmoeting.

Leven middenin de samenleving 

De commissaris nam ruimschoots de tijd om naar de verhalen van elk gezin te luisteren. Hij leerde zo  dat er verschillende bestedingsmogelijkheden zijn binnen het PAB budget. Afhankelijk van het type beperking van het kind kiezen ouders voor de één of andere optie. Sommige ouders werken met één of twee vaste assistenten, anderen met meerdere assistenten die elk een specifieke deeltaak op zich nemen. Bij nog andere gezinnen is het een ouder die de taak van persoonlijke assistent op zich neemt. Een grote troef van het PAB budget die in elk gesprek aan bod kwam, is dat de kinderen dankzij hun PAB budget kansen krijgen om middenin de samenleving te leven. Ze maken kennis met gewone jongeren en vice versa. Ze leven in een dorp of een stad en niet ergens ver weg in een voorziening. Ze nemen in de weekends deel aan gewone vrije tijdsactiviteiten. Uit al deze getuigenissen bleek eens te meer dat gezinnen die werken met een PAB-budget hier heel tevreden over zijn. De dagelijkse voorbeelden van ouders lieten zien dat persoonlijke assistentie voor hun kind een wereld van verschil maakt. 

Knelpunten

Maar ook een aantal knelpunten van het systeem werden uitgesproken. Vooral de al dan niet inzetbaarheid van de persoonlijke assistentie in de klas, zowel in het gewoon als het buitengewoon onderwijs, vormt nog vaak onderwerp van discussie. Assistenten worden door de school soms als bedreigend gezien. Anderzijds zijn er scholen die kinderen het recht op onderwijs ontzeggen wanneer de assistent(e) niet in de klas aanwezig kan zijn (bv. door ziekte). De kinderrechtencommissaris is van plan dit knelpunt mee op te nemen. Daarnaast werd de hoge administratielast als minpunt aangehaald. Toen iedereen was uitverteld, stond de winterzon al laag aan de horizon. Hoog tijd dus om na een boeiende middag gezellig huiswaarts te keren. Dankzij het PAB is dit voor al deze jongeren mogelijk en hoeven ze niet naar bed in een voorziening.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord